Nyheter 16 augusti 2022

React-EU: Digitala Musiklyftet lanseras

Musikerförbundet lanserar den 17 augusti ett av de största utbildningsprojekten någonsin i den svenska musikbranschen. Projektledarna Anneli Axelsson och Maria Blom berättar mer om satsningen.

Svenska ESF-rådet är en svensk myndighet som sedan år 2000 fokuserar på kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser. Målet är minska arbetslöshet och utanförskap, att stärka Sveriges långsiktiga kompetensförsörjning och tillväxt och att öka sammanhållningen inom EU.

Musikerförbundet har sett ett stort behov av kompetenshöjning efter pandemin, och ESF-rådet har genom initiativet React-EU beviljat organisationen 8,5 miljoner kronor i stöd.

Under hösten och våren 22/23 kommer Musikerförbundet anordna ett antal kostnadsfria kurser i ett kompetensutvecklingsprogram som syftar till att öka yrkesverksamma musikers kunskap inom teknik, sändnings-, upphovsrättigheter och avtal, digitala portaler och plattformar samt betalningsmodeller.

MI ställde några frågor till projektledarna Anneli Axelsson och Maria Blom:

Vad är bakgrunden till att ni genomför den här satsningen?

– Under pandemin när den digitala marknaden var det enda som kunde ersätta den nedstängda livescenen visade sig stora svårigheter när det gällde livestreaming av konserter, rättigheter och sätt att ta betalt. Musiker fick svårt att överleva.

– När EU via ESF (Europeiska Socialfonden), utlyste projektpengar för att kompetensutveckla yrkesgrupper som drabbats av pandemin kändes musiker som en självklar målgrupp. Det tyckte EU också när vi formulerat vårt förslag på utbildningsprogram, så nu laddar vi för ett digert utbildningsår.

De olika utbildningarna kommer att genomföras både fysiskt och digitalt, uppdelat på ett antal tillfällen. De leds av några av Sveriges vassaste föreläsare och handlar om att webbsända live, digitala plattformar och försörjningsmöjligheter, aggregatorer för musikutgivning, digital musik- och videoproduktion och om rättigheter.

Alla utbildningar är kostnadsfria och öppna för alla yrkesverksamma musiker, inte bara Musikerförbundets medlemmar.

Hur gör man för att kunna delta i de olika momenten?

– I nuläget kan alla som är intresserade anmäla sig till vårt Nyhetsbrev via vår hemsida. Framöver kommer det att gå ut information om hur anmälningarna till utbildningarna ser ut. Kurserna är uppdelade i olika delar. Du väljer själv om du vill gå en eller flera kurser efter dina behov.

Vad hoppas ni kommer bli resultatet?

– Att musiker som varit lite tveksamma för att ge sig ut på den digitala scenen får inspiration, kunskap och kanske framförallt redskap att erövra nya marker till försörjning. Att musiker via projektet blir tryggare, utökar sitt nätverk och hittar nya vägar att utveckla sitt konstnärskap. Känna sin plats, sitt värde och bli digitalt smartare.

www.digitalamusiklyftet.se

 

 

 

 

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se