Nyheter 26 juli 2022

Epidemic Sound stämmer Meta på miljardbelopp

Bolaget Metas plattformar Facebook och Instagram erbjuder sina användare musik från Epidemic Sound utan att ha licens för det. Det hävdar det svenska musikbolaget, som nu stämmer Meta på 1,45 miljarder kronor. 

Epidemic Sound arbetar med främst produktionsmusik som erbjuds användare royaltyfritt mot en avgift. Musiken köps in från kompositörer och producenter som inte är anslutna till någon upphovsrättsorganisation.

Enligt Epidemic Sound läggs dock tiotusentals uppladdningar som innehåller deras musik olovligen upp på Facebook och Instagram varje dag. I sin stämningsansökan uppger också Epidemic Sound att Meta ignorerat bolagets uppmaningar om att teckna licenser.

Parallellt med Epidemics stämning har Kobalt Music Publishing dragit tillbaka hela sin musikatalog från Metas plattformar i USA. Detta sedan de båda parterna inte lyckats komma överens om ett nytt licensavtal sedan det tidigare löpt ut. Kobalts låtkatalog innehåller omkring 700 000 låtar och förlaget representerar låtskrivare som ligger bakom en stor del av musiken på hitlistorna.

Läs mer om Epidemics stämning här (Hypebot) och Kobalts tillbakadragande till exempel här (Music Business Worldwide) .

Christel Valsinger