Nyheter 18 juli 2022

Guldklavengalan tillbaka

Efter två inställda år var Guldklavengalan i Malung åter tillbaka för att dela ut dansbandspriser, den inledde en återvändande dansbandsvecka. Flamingokvintetten (bilden) fick årets hederspris.

Guldklavengalan inledde på söndagen dansbandsveckan i Malung, där 82 dansband finns på plats. Årets låt, det tyngsta priset, blev pandemiinspirerande Mota Olle i grind (Amanda Lind) med Casanovas. Då covid-19 satte stopp för dansbandsveckan både 2020 och 2021 gällde årets nomineringar hela tiden som gått sedan galan 2019. Callinaz fick pris ”för att de hittat nya kreativa sätt att nå sin publik under pandemin”.

Priset för årets band ersattes efter två år av restriktioner med årets livestream, som gick till Donnez. Årets hederspris gick till Flamingokvintetten. På scen tackade bandgrundarna Gunnar Karlsson och Bjarne Lundqvist.

– 1957 stod vi och sågade ved och pratade om att starta en orkester. Jag är väldigt stolt över att få stå här nu efter 65 år, sa Karlsson.

Dansbandsveckan håller på till lördag 23 juli, då bl a Vikingarna är med och avslutar.

Årets vinnare

* Årets låt:

 

”Mota Olle i grind (Amanda Lind)”, Casanovas (Henrik Sethsson)

 

* Årets livestream:

 

Donnez

 

* Årets innovation:

 

Callinaz – För att de hittat nya kreativa sätt att nå sin publik under pandemin. ”Hemma hos”, digital adventskalender och matlagningsprogram med mera.

 

* Juryns specialpris:

 

Dansbandssidan.com – För att oförtrutet ha spridit gemenskap i över tio års tid, hjälpt dansbanden att nå ut med sin musik och gjort att isoleringen för publiken inte blev lika kännbar.

 

* Årets hederspris:

 

Flamingokvintetten – För att ha varit med och lagt grunden till svensk dansmusik. Som stilbildare, förebilder, för alla sina hitlåtar och ett oavbrutet turnerande i mer än 60 års tid.

 

* Årets Surprize:

 

Kjelles – För att de under pandemin överraskat alla och gått mot strömmen.

Lars Nylin