Nyheter 3 maj 2022

Cornelia Jakobs vinner ESC-fansens omröstning

I en omröstning arrangerad av OGAE – den internationella fanklubben för ESC – är Sverige och Cornelia Jakobs årets vinnare av Eurovision Song Contest. Samtidigt har ett bettingbolag låtit räkna på vilket land som är mest sannolikt att bli årets vinnare och landat i ett annat svar.

OGAE står för Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision och samlar ESC-fanklubbar i 42 olika europeiska länder. Varje låter organsationen genomföra en egen omröstning för att utse fansens egen Eurovisionvinnare. Sverige har vunnit omröstningen fyra gånger, senast 2014 då Sanna Nielsen och låten Undo representerade Sverige i ESC.

I årets omröstning placerar sig Cornelia Jakobs och låten Hold Me Closer etta med sammanlagt 393 poäng. Hon är dock tätt följd av Italien och låten Brividi med Mahmood och BLANCO, som fick 387 poäng. Trean Spanien befinner sig dock på tryggt avstånd med 294 poäng.

Samtidigt har en ”superdator” från MyBettingSites – en samlingssajt för vadslagningsfirmor – analyserat data för att förutspå årets vinnare och kommit fram till att Grekland och Portugal har störst chanser att kamma hem vinsten, utifrån premisser som att det vinnande bidraget ofta är en kvinnlig soloartist i åldern 25-27 år som sjunger om kärlek och relationer (Cornelia är 30 och faller tydligen alltså ramen).

”Superdatorn” har också kommit fram till att Italien och Ukriana har goda chanser att vinna baserat på streams, Instagramföljare och views på Youtube.

Det italienska bidraget har i dagsläget omrking 78 miljoner streams på Spotify, medan Cornelia Jakobs, som enligt företaget har näst flest Spotifystreams, har 16 miljoner.

ESC:s semifinaler äger rum den 10 och 12 maj, medan finalen tar plats den 14 maj. Cornelia Jakobs tävlar för Sverige i semifinal 2 och går ut näst sist i startfältet.

Christel Valsinger