Nyheter 21 mars 2022

Hela Sverige skramlar i SVT

Som MI berättat blir det stor stödgala för Ukraina på Avicii Arena 2 april. Nu står det klart att SVT sänder. SVT visar även Kyiv Soloists konsert på Konserthuset i Stockholm samma kväll. 

Med anledning av kriget och den humanitära krisen i Ukraina sänder SVT stråkensemblen Kyiv Soloists konsert från Konserthuset i Stockholm ”Vi spelar för freden” och insamlingskonserten ”Hela Sverige skramlar” lördag 2 april.

– Vi är många som följer den katastrofala utvecklingen i Ukraina och känner att vi vill bidra. Därför har vi skapat en helkväll i SVT1 där vi samlar in pengar för att lindra den humanitära krisen. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

Hela Sverige skramlar sänds direkt från Avicii Arena kl. 20.00 och på scen står Cornelia Jakobs, Gina Dirawi, Amason, Peter Jöback, Malena Ernman, Melissa Horn, Wilmer X, Johnossi, Miriam Bryant, Ola Salo, Benjamin Ingrosso, Sarah Dawn Finer, Imenella, Darin och Jakob Hellman. Fler kommer att tillkomma.

Kvällen inleds kl. 18.30 med Stockholms Konserthus stödkonsert för Ukraina – Vi spelar för freden. Stråkensemblen Kyiv Soloists var på Europaturné och befann sig i Italien när hemlandet Ukraina invaderades av Ryssland. Krig hade brutit ut och allt förändrades. I en gemensam insats med en lång rad konsertinstitutioner skapades en stödturné med Kyiv Soloists. Nu kommer de till Sverige och Stockholms konserthus 27 mars.

– Vi spelar för freden, säger Anatolii Vasylkovskii, som är ensemblens konstnärlige ledare. Det är svårt att förklara känslorna… våra familjer finns i Ukraina och vi har kontakt med dem varje dag; med våra föräldrar, syskon och släktingar. Arbetet känns väldigt tungt just nu, men vi spelar. Musiken hjälper oss i den här situationen och det är vår plikt att sprida ukrainsk kultur.

Lars Nylin