Krönika 8 februari 2022

Valsinger: Tveksamt om resultatet påverkades

Kritiken mot SVT har varit tung sedan Melodifestivalens första deltävling kom att präglas av den kraschade melloappen. Men påverkades slutresultatet? MI:s Christel Valsinger är tveksam.

Vem vill se en redan vingklippt melodifestival (turnén ställdes ju in bara tre veckor före premiären) dras med strulig röstning och en uppgiven programledare? Bortsett från ett gäng skadeglada mellohatare är svaret förstås ingen. Allra mest led kanske SVT:s produktionsteam, som fått ta emot kraftig kritik sedan lördagens deltävling.

Kritiken är rimlig. När så mycket krut läggs på att styra tittarna till Melloappen, inte bara för att rösta utan för att ta del av ytterligare innehåll, tävla mot vänner etc, blir fallet högt när den kraschar. Att appen dessutom har krånglat tidigare år gör att många frågar sig varför det inte finns en plan b när det händer. Telefonröstningen är i och för sig just det – men den avbrutna appröstningen påverkade ju också programmets fortskridande, där en pressad Oscar Zia fick leda en direktsändning via konstanta instruktioner från kontrollrummet i örsnäckan. Det gjorde han med den äran, men så värst roligt var det som sagt knappast för någon.

Men påverkades resultatet? Danne Stråhed och låten Hallabaloo har fått klä skott för att de uteblivna hjärtrösterna skulle ha sänt fel låt vidare till semifinal. De unga tittarna är inte vana vid att ringa in sina röster och därmed kan den yngre stjärnan Omar Rudberg ha missat semifinalen till förmån för Stråheds låt, spekuleras det.

Men en titt på dagens (8/2) svenska Spotifytopplista säger emot den tesen. Mest spelad av de Melodifestivalslåtar som släppts hittills – det vill säga semifinalisterna och de utslagna –  är Theoz Som du vill, på plats 9. Hallabaloo finns på plats 27, medan Moving Like That med Omar Rudberg ligger på plats 32. Kanske är Spotifylyssningen påverkad av placeringarna. Eller så stämmer resultatet ganska väl med vad folk tyckte. För det är väl inte en gängse uppfattning att det är de äldre lyssnarna som har makten över Spotifys topplistor? I övrigt finns vare sig Malou Prydz eller Shirley Clamp i dagsläget med på Topp 50 med sina utslagna tävlingsbidrag.

3,2 miljoner tittare såg deltävlingen linjärt. Det är en ökning med cirka 300 000 från förra året. Hur siffran kommer att påverkas vid nästa deltävling vet vi om en dryg vecka. Men kanske trumfas strulet av det faktum att deltävlingen bjöd på en låt som verkar ha enat tittarna på ett sätt som bara brukar hända när det är något riktigt stort i görningen. För oss som hängde på Twitter under tävlingen stod det snabbt klart att Cornelia Jakobs gjorde ett rejält avtryck med Hold Me Closer, som ju också korades till finalist redan efter första röstningsomgången. Det kan vara alltså vara så att vi redan hört slutvinnaren. Då blir den här deltävlingen ihågkommen för mer än en sak.