Nyheter 20 december 2021

Musikhjälpen drog in 54 miljoner

När Musikhjälpen på Gamla torget i Norrköping avslutades efter 144 timmars direktsändning i P3 och SVT Play hade 54 miljoner kommit in till insamlingen för temat För en värld utan barnarbete. Det är den näst största insamlade summan i Musikhjälpen sedan starten. Vi har även de mest önskade låtarna och artisterna.

Klockan 20.40 på söndagskvällen släpptes programledarna Brita Zackari, Kodjo Akolor och Linnea Henriksson ut ur Musikhjälpen-buren. Med på videolänk var även programledarna Oscar Zia och Anis Don Demina som lämnade buren tidigare i veckan.

– Jag är tagen av allas värme och engagemang. Det har varit helt avgörande för årets Musikhjälpen. MH-familjen har vuxit med flera nya hjältar samtidigt som gamla ställt upp när vi behövt. Utan det och publikens enorma engagemang hade vi inte kunnat genomföra den här veckan. Och i dessa tider är Musikhjälpen en extra viktig ljuspunkt att samlas kring, säger Simon Rosenqvist, projektledare Sveriges Radio.

I år var Musikhjälpen tillbaka på ett torg i en stad och kunde uppleva publikens engagemang på nära håll.

– Norrköpingsborna har verkligen ställt upp trots den tuffa tid vi just nu lever i. Publiken på Gamla torget har satt tonen för en härlig känsla framför glasburen som har fått hela landet att följa sändningarna och bidra till det otroliga resultat vi nu kan presentera, säger Karl-Johan Paulsson, projektledare SVT.

Radiohjälpen kommer nu säkerställa att de insamlade pengarna fördelas dit där de behövs som mest.

– Tack vare insamlade medel kan Radiohjälpen göra en stor skillnad för många barn som tvingats in i arbete. Stort tack!, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen.

Totalt har Musikhjälpen räknat till 897 100 engagemang från privatpersoner, organisationer och företag. Publiken har önskat låtar, deltagit i tävlingar och auktioner, bidragit till digitala bössor och startat egna insamlingar. Totalt har över 5 000 digitala bössor startats.

Många kända personer och artister har bidragit. Tävlingen ”Vinn en tatuering designad av Lars Winnerbäck” drog in 402 000 kronor, ”Bli Melissa Horns gäst för en kväll” gav 171 000 kronor och ”Mellokväll med Oscar Zia” 150 000 kronor.

Musikhjälpen 2021: De mest önskade låtarna & artisterna

Totalt kom nära 72 000 låtönskningar in under veckan. Den mest önskade kan behöva sin förklaring:

– Pobre Diablo-fenomenet började en morgon i februari, då David Druid i Morgonpasset nynnade på låten som sedan blev ett stående inslag i programmet. Nu står det klart att det är årets mest önskade låt, och det är första gången en spansk smörsångare fullständigt dominerar topplistan i Musikhjälpen, säger Mari Hesthammer, musikredaktör på Musikhjälpen.

De fem mest önskade låtarna i Musikhjälpen 2021:

Julio Iglesias – Pobre Diablo

Thomas Stenström – Ser du månen där du är ikväll? (Tillsammans igen)

Freddy Kalas – Hey Ho

Daniel Adams-Ray – Skotthål

Kent – Utan dina andetag

De fem mest önskade artisterna i Musikhjälpen 2021:

Julio Iglesias

Thomas Stenström

Ed Sheeran

Kent

Laleh

Lars Nylin

Bilden: programledarna vid utsläppet, Musikhjälpen 2021. Foto: Martina Holmberg