Nyheter 13 december 2021

Birkir tog hem Idol

Fredagens final av Idol stod mellan Birkir Blær och Jacqline Mossberg Mounkassa. Men när båda framfört sina nummer, inklusive nyskrivna singeln ”Weightless”, stod Birkir som segrare.

Birkir Blær kommer från Akureyri på Island, men är bosatt i Göteborg. Med segern på Avicii Arena i fredags blev han Idols 17:e vinnare genom tiderna. Segrarlåten Weightless, som är skriven och producerad av Fredrik Kempe, David Kreuger och Niklas Carson Mattsson, släpptes direkt efter finalen, men är ingen debut för Birkir, som gav ut albumet Patient 2020.

Birkir hade problem med stämbanden under finalen, men lyckades ändå vinna publikens gillande, efter att ha framfört It’s A Man’s Man’s Man’s World av James Brown och All I Ask av Adele, samt sin version av Weightless.

Jacqline Mossberg Mounkassa framförde Industry Baby av Lil Nas X och God Is A Woman av Ariana Grande, utöver Weightless. Efter hennes framföranden erbjöd jurymedlemmen Katia Mosally att ta med henne till LA, medan Alexander Kronlund ville låsa in sig i studion i tre månader för att skriva låtar åt henne. En lovande karriär ser ut att veckla ut sig även för tvåan med andra ord.

Christel Valsinger