Förlag 13 december 2021

4 Snabba: Robin Jenssen, Ekko Music Rights

Priser och nomineringar, en lång rad listplaceringar och dessutom ny organisation. Det har hänt mycket för Ekko Music Rights under året. Vi bad Robin Jenssen, president och en av förlagets grundare, att berätta mer.

Ni har ny organisation på Ekko, berätta!

– Efter att jag tog över ledningen för EKKO Music Rights Europe i början av detta år (februari) var en av de första åtgärderna att skapa en tydligare profil för Asien och stärka vår A&R-funktion, där Julia Gauriloff och Christer Jenssen befordrades till A&R Managers. Conny Danepalm har under året tagit plats i bolagets styrelse och sköter tillsammans med mig den dagliga verksamheten. Vi kommer att anställa fler A&R:s under det nya året för att kunna anpassa oss till den stora efterfrågan på låtar. Under året har vi moderniserat och automatiserat flera av våra dagliga uppgifter för att förbättra kommunikationen med våra klienter och EKKO-kontor globalt. Detta har gett mycket goda resultat vad gäller cuts och releaser.

Ekko har (åter) haft ett framgångsrikt år på både listor och prisgalor. Vilka är höjdpunkterna?

– Under 2021 har EKKO Europe-låtskrivare varit med och sålt mer än 19,5 miljoner fysiska album endast i Korea, och prickat in 28 förstaplaceringar på olika Billboard-listor. En höjdpunkt är även regeringens hedersomnämnande till låtskrivarduon Sunshine (Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker & Ellen Berg) för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering i samband med utdelningen av Musikexportpriset. Det kändes också väldigt stort att ha två nomineringar (Moonshine och Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker) i kategorin Årets Internationella Framgång 2021 på Musikförläggarnas Prisgala och att Moa Carlebecker dessutom vann! Det är en enorm bekräftelse, speciellt då det gäller just K-Pop som äntligen börjar bli ordentligt uppmärksammat i väst. Vi är väldigt stolta over framgången och kan fira vårt absolut bästa år hittills.

2022 gör ni entré i Melodifestivalen med Cazzi Opeia, då också som skivbolag. Är det en verksamhet ni siktar på att utveckla mer?

– Med korta beslutsvägar i bolaget såg vi en möjlighet att snabbt agera som skivbolag för Moa ”Cazzi Opeia” Carlebeckers bidrag till Melodifestivalen 2022. Hennes låt I Can’t Get Enough är helt enkelt alldeles för bra för att tacka nej till. Vi ser en fortsättning på Cazzi Opeia-projektet och framtiden får visa om detta blir en verksamhet som vi kommer att utveckla mer. Conny Danepalm håller med trygg hand i Cazzi Opeia-projektet för vår räkning.

Vad händer mer härnäst?

– Nu ser vi fram emot releaser av bland annat miljonsäljande NCT, aespa och BTS. Vi kommer att starta 2022 med flera låtskrivarläger på EKKO the Lab och äntligen få bjuda in internationella låtskrivare och artister till Stockholm. Vi räknar också med några spännande signeringar under året.

Christel Valsinger