Krönika 28 september 2021

Valsinger: Ett mer socialt Spotify är välkommet

Spotifys grupplyssning är en efterlängtad funktion för att lyssna på musik ihop med vänner på distans. MI:s Christel Valsinger hoppas på fler sociala möjligheter för den streamade musiken framöver.

Alla som någon gång försökt nå igenom bruset på sociala medier med en musik-release, har gjort den nedslående upptäckten att en artistbild ger överlägset större engagemang i form av likes och glada utrop, än en låtlänk. Själva nyheten ATT man släpper ny musik kan ge en våg av positiva reaktioner, medan själva releasen omärkbart guppar iväg på Facebook-havet.

Visst kan man dela musik framgångsrikt på sociala medier, om man häftar den på något annat, som video, liveframträdanden, spel eller synkroniserad dans. En låt behöver inte streamas på just en musikplattform för att bli en hit. Men då krävs mer än själva musiken. 

Från sidolinjen har det alltid tett sig lite märkligt, att musiken inte för med sig samma engagemang som annat material på sociala medier. Själva lyssnandet har snarare blivit asocialt. Något som bäst utövas med hörlurar, avskärmad från omgivningen. Till och med forna tiders freestyle-spelare försågs ju så småningom med två hörlursuttag för socialt lyssnande, men streaming verkar vara en solo-aktivitet. Det är det personligt kurerade som står i centrum. Att du kan se vad andra vänner lyssnar på (i desktop-varianten) leder sällan till interaktion.

Visst kan du dela musik från Spotify till stories och flöden på andra sociala plattformar, men du får ändå inte en gemensam upplevelse i realtid. Undantaget är Discord-appen, som kan kopplas samman med Spotify och möjliggör delad lyssning. 

Så för mig, som inte använder Discord, är den grupplyssningsfunktion som rullades ut i en betaversion på Spotify under sommaren, välkommen.

Genom att starta en gruppsession när man lyssnar på en låt, får man en länk att skicka till vänner, som sedan kan klicka in sig i lyssningsrummet. I sessionen kan alla lägga till låtar i kölistan och man lyssnar på musiken samtidigt. Det är alltså det klassiska “har du hört den här då?”-upplägget, som nu funkar på distans. Funktionen riktigt inbjuder till temasessioner där man gemensamt väljer låtar på ett visst tema, eller utmanar varandra på att hitta udda spår. 

Tyvärr finns ännu ingen chatt-funktion inbyggd, utan användaren får vända sig till sms/messenger/whatsapp etcetera. Men kanske kommer det så småningom? Och kanske kan vi hoppas på fler möjligheter till social lyssnande framöver? 

Christel Valsinger