Nyheter 13 september 2021

Teddybears, Oscar Zia och Lili & Susie i premiären av Svenska Hits

Lördagen 25 september hyllas musikvideon i SVT:s nya jubileumsprogram Save Tonight – Svenska hits från videoeran. Teddybears, Oscar Zia, Lili & Susie, Eskobar-sångaren Daniel Bellqvist och nykomlingen Menke uppträder i programmet.

Dessutom delar Rebecca De Ruvo Åkerlund, Sveriges första VJ på MTV, med sig av sina minnen från musikvideoeran och Per Gessle intervjuas tillsammans med musikvideoregissören Jonas Åkerlund. Husband för kvällen är Rebecca & Fiona och Amason.

Tidigare utannonserade artister är Eva Dahlgren, Eagle-Eye Cherry och Mapei. Programledare är Josefine Jinder och Peter Siepen. 

Firandet den 25 september består av nytolkningar av dessa hits. Bland annat framför popartisten och Melodifestivalens programledare Oscar Zia 1985 års absolut största svenska hit. Lili & Susie tolkar Ace of Base och artisten Menke gör en unik version av Öppna din dörr – spelad på vinglas. Teddybears framför en av sina största hits från tidigt 2000-tal och Eskobars sångare Daniel Bellqvist sjunger Someone New tillsammans med Amason.

Förutom att många svenska artister fick internationell uppmärksamhet under videoeran så skapade också den svenska regissören Jonas Åkerlund några av de mest oförglömliga musikvideorna, med världsartister som Madonna, Metallica, The Prodigy och The Rolling Stones. Svenska Rebecca De Ruvo ledde över 17 olika shower på MTV Europe mellan åren 1990–1996. Både Jonas och Rebecca samt artisten Per Gessle medverkar i programmet och delar med sig av sina minnen.

– ​​MTV gav Europas ungdomar en gemensam röst och det var nog mycket därför det blev så otroligt stort. Det ska bli jätteroligt att vara med på ett hörn och fira musik och kultur från den här fantastiska eran, säger Rebecca De Ruvo Åkerlund.

Save Tonight produceras av personerna bakom program som En kväll för Marie Fredriksson, På spåret, Det svenska popundret och Hitlåtens historia. Musiken som spelas live i programmet är genomgående svenska hits, men reportagen kommer att ge både utblickar och återblickar, och sätta de svenska låtarna i perspektiv till omvärlden.

Save Tonight – Svenska hits från videoeran sänds lördagen 25 september kl 20.00 i SVT1 och på SVT Play.

Lars Nylin

Bilden: Programledarna Peter Siepen och Josefine Jinder. Foto: Ola Kjelbye