Nyheter 13 september 2021

Phontastic-stipendiet till Daniel Tilling

2021 års Phontastic-stipendium på 25 000 kronor har tilldelats pianisten Daniel Tilling.

Stipendiet delades ut den 10 september –  i år för andra gången – och ska gå till en jazz­musiker som ännu inte fyllt 50 år och som verkar i skivbolaget Phontastics anda. Den första stipendiaten – 2020 – var saxofonisten Amanda Sedgwick.

Skivbolaget Phontastic grundades år 1975 av advokat Anders R. Öhman (1925 – 2020) som bl.a. under ett drygt kvartssekel (1949-1977) var jazzrecensent i Orkester Journalen och Svenska Dagbladet. Han var medlem i Musikaliska Akademien sedan 1984 och dess preses 1989-1998.

Stipendiet delas ut av Anders R. Öhmans Phontastic-stiftelse.

Motiveringen:

”Daniel Tilling har under en lång följd av år tillhört de främsta pianisterna i Europa som bygger sitt spel på en solid jazztradition, men som med sin eminenta teknik och musikalitet kan smälta in nästan vilket musikaliskt sammanhang som helst. Daniel Tilling har länge tillhört gruppen Stockholm Swing All Stars, en grupp som passar som hand i handske med skivbolaget Phontastics utgivning. Andra sammanhang där Daniel utmärkt sig är Stockholm Jazz Orchestra och Stockholm Jazz Trio. Stipendiet går till en musiker som har såväl hantverket som den konstnärliga visionen under full kontroll – allt i Anders R. Öhmans och Phontastics anda.”

Lars Nylin