Nyheter 31 augusti 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland nya releaser

MI:s Christel Valsinger och Lars Nylin turas om att tipsa om guldkorn från den senaste tidens releaser. Den här veckan är det Christel som väljer favoriter. Det blir bl a plock från omsusade ”Donda”, raggarpop för Luleå Pride och ett nytt brittiskt stjärnskott.

Kanye West – Believe What I Say (låt)

Helgens musiksnackis blev såklart det sedan länge uppskjutna, men ändå plötsliga, släppet av Kanye Wests tionde album Donda. Kontrovers över valet av gästartister (Marilyn Manson, Da Baby), ilska från artister som bytts ut (Soulja Boy) och tjafs med Drake, har orsakat övertidsarbete för musik- och nöjesmedia. För att inte nämna den tidsslukande uppgiften att ta in och analysera det 1 timme och 48 minuter långa albumet. För ja, det hade mått bra av lite editering.

Själv nöjer jag mig med att konstatera att det är glädjande att KW återinfört hiphopen i utforskandet av sin religiositet och att höjdpunkterna på mastodontverket är flera. Som det här luftiga, r&b-poppiga spåret som samplat Lauryn Hills That Thing. [Universal]

The MagnettesTangerine Skies (Luleå Pride) (låt)

När The Magnettes skulle skriva Luleå Prides första officiella anthem, tog de avstamp i hur HBTQIA+-communityt i Norrbotten fått leva lite i skymundan i ett ”väldigt heteronormativt klimat”. ”Vad händer om vi annekterar heteronormens musik, deras uttryck och röststyrka, deras spotlight och självklara plats i rummet och säger att det här är vårt nu?” skriver gruppen sitt pressmeddelande.

Resultatet är någon slags raggarpop – buggkänsla och modern attityd i ett, kryddat med en euforisk saxofon. Det är (i sammanhanget) udda, roligt, smittande energiskt och hittigt. [The Magnettes/Music Help]

Kacey MusgravesJustified (låt)

Om ett par veckor landar Kacey Musgraves femte album Star-Crossed, som hämtat sin tematik från hennes egen skilsmässa, men också tillståndet i USA under pandemin. Det är sorgsna tongångar med andra ord. Singeln Justified ger oss melankolisk popcountry om de blandade känslorna efter uppbrottet. Ena stunden stark, nästa i tårar. Fint fångat. [Universal]

GriffOne Night (låt)

Brittiska sångerskan och låtskrivaren Griff (Sarah Faith Griffiths) debuterade som 18-åring 2019. I år utsågs hon till Rising Star på Brit Awards, en utmärkelse som tidigare gått till bl a Adele och Jorja Smith. Griff är med andra ord en stjärna på uppgång och nya singeln One Night visar vägen. Känslan är upplyftande och den elektroniska popen dansvänlig, men texten handlar om de mörka tankarna som alltid kommer ikapp på natten. [Warner]

Hör fler av Christels favoriter i spellistan ”Nytt! Bra!” på Spotify.