Nyheter 31 augusti 2021

4 Snabba: Brother Leo, singelaktuell

Ola Svenssons karriär tog fart med i Idol 2005 och jättehiten Natalie ett par år senare. Sedan 2018 gör han musik under namnet Brother Leo och har samarbetat med bl a Fat Boy Stim och Sandro Cavazza. Nu är han aktuell med nya singeln Naked och ett kommande album, som involverar samarbeten med Fred Gibson, Jocke Berg och Björn Yttling 

 

Du tog ett nytt artistalias 2018. Varför blev det just namnet Brother Leo?

– Brother Leo började som en ide. En kreativ output av nåt jag kände att jag hade inom mig som jag ville få ut. Hela idén bakom Brother Leo är att skapa ett kreativt och fritt space som tvingar mig utanför min comfort zone. Ett space där jag kan röra mig fritt och inte känna mig bunden till några osynliga regler, sound eller genre. Brother Leo är kreativ frihet för mig.

– Min initiala tanke var inte ens att fronta Brother Leo utan mer skapa en plattform där jag enkelt kunde släppa min musik.  Sen blev intresset större och större från olika håll och jag började känna hur suget och energin började komma tillbaka för att spela live och uttrycka mig på det sättet.  Namnet kommer ifrån en låtsas-tvillingbror som jag hade när jag var liten, en typ Mållgan-figur. Jag kallade honom för Leo. Han var en free spirit, orädd och på vissa sätt en mer trygg och självsäker version av mig själv och det är precis så jag vill försöka förhålla mig till min musik och mitt skapande.

Du har haft egna labeln Oliniho Records sedan 2010. I våras ingick etiketten ett globalt avtal med Universal. Hur har steget tillbaka till en major varit?

– Det känns naturligt och helt rätt att ta detta steget även om det fortfarande är Oliniho Records som har ingått avtalet med Universal så är det såklart en stor skillnad mot tidigare. Jag jobbade halvt ihjäl mig dom sista två Ola-skivorna och jag tror också mycket handlar om att jag känner mig tryggare och säkrare idag på vem jag är och vad det är jag vill göra i kombination med att jag direkt kände att vi delade visionen för Brother Leo och att det är musiken som är i fokus.

– Sen känns det också fint att vara tillbaka där allt på många sätt startade för mig för många år sen. Lite som att cirkeln nu sluts samtidigt som en ny resa börjar. Det känns spännande och jag ser verkligen fram emot att göra den här resan med Universal.

Nya singeln Naked har du skrivit ihop med Fred Gibson, som jobbat med bl a Ed Sheeran och BTS. Hur uppstod det samarbetet?

– Det uppstod väldigt organiskt. Fred hade hört några tidiga Brother Leo-demos i kombination med att vi hängde i samma kretsar i London när jag bodde där innan pandemin slog ner. Det var inte alltför sällan som nätterna slutade i studion efter att puben hade stängt. Sen ledde det ena till det andra och nu har vi skrivit lite över 10 låtar ihop.

 På det kommande albumet hittar vi också samarbeten med Jocke Berg och Björn Yttling. Berätta!

– Om jag minns rätt så hade Jocke hört några låtar jag hade skrivit för några år sen och på den vägen är det.
Jag har alltid varit ett stort fan av båda Jocke och Björn och lyssnat mycket på både Kent och Peter Bjorn and John och även det som Björn har gjort till andra artister, framförallt Lykke Li. Så när frågan kom så kändes det spännande och som att det skulle kunna bli ett intressant, kreativt möte vilket jag också tycker att det blev. Det är framförallt en låt som vi precis nu har mixat klart som är väldigt speciell för mig på många plan.

– Det har verkligen varit utvecklande och magiskt att få dyka ner i både text och sound med dom båda.

Christel Valsinger