Nyheter 4 augusti 2021

Corite satsar på blockchain

Svenska bolaget Corite gör det möjligt för fans att investera i låtar och artister. Nu meddelas att man kommer att lansera en ny blockkedjebaserad plattform som ska decentralisera ekonomin kring musiken ytterligare.

Corite lanserades av Mattias Tengblad och Emil Angervall år 2019 med devisen att fungera som en plattform ”ruled by artists, backed by fans”. Plattformen bygger på att fans kan investera i musik de gillar och/eller tror på, och hittills har mer än 150 kampanjer genomförts inkluderande Danny Saucedo och Sabina Ddumba.

Bolaget har nu slutfört en förhandsförsäljning av den nya egna kryptovalutan $CO, till ett sammanlagt värde av 2.2 miljoner US-dollar, och tar nu fan funding-konceptet till blockkedjan.

Mattias Tengblad, VD, säger:

– Den nya musikindustrin kommer att vara driven av hundratusentals oberoende artister som använder kraften från sina fans för att bygga sin karriär. Blockkedjeteknologin är det perfekta svaret på denna trend, genom att ge artister en chans att behålla kontrollen över sina digitala verk med högre marginal samtidigt som det skapar nya intäktsströmmar. Detta kallar vi fan power.

Projektet utvecklas tillsammans ChromaWay, som är ett svenskt företag inom blockkedjeteknik. Investerare inkluderar NGC, CoinCO, Coin98, Kyros, Exnetworkcapital, Bella Finance, 1001 capital, Hilbert Capital, Danny Saucedo och Hitco Entertainments medgrundare Charles Goldstuck. En första version av plattformen är tänkt att släppas under det tredje kvartalet 2021.

Emil Angervall, medgrundare, kommenterar satsningen:

– Med detta nästa stora steg i Corites utveckling kommer fans att aktivt kunna investera i artister och musik med kryptovaluta. Fördelningen av royalty och andra nyttor säkras genom smarta kontrakt på blockkedjan. Vår vision är att bygga en fullt decentraliserad plattform.

www.corite.com

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se