Nyheter 15 juni 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Lorde är äntligen tillbaka med nytt, Ane Brun har tolkat en sommarklassiker och Willie Nile & Steve Earle har gjort en stompig rocker. Lars Nylin och Christel Valsinger har valt sina favoriter bland den senaste veckans nyheter.

Christel väljer:

Lorde –  Solar Power (låt)

På sin första singel på fyra år har Nya Zeelands största stjärna sparkat av sig skorna och dansar i sanden till ett tillbakalutat beat som för tankarna till Primal Screams Come Together. Låten är skriven och producerad ihop med Jack Antonoff som spelar bas och gitarr medan Phoene Bridgers och Clairo körar. Det är oerhört mysigt, mjukt, luftigt och framförallt somrigt. Album är under arbete, men datum för släpp ännu inte klart. [Universal]

CyDon’t Sleep With My Ex (låt)

Låtskrivaren och artisten Amanda Cygnaeus släppte coola alt-poppiga debuten My Name Next To Yours i våras. Nu återvänder hon med en ny fin popsingel som drar mer åt r&b-hållet, men med gitarrerna kvar. Låten handlar om den smärtsamma insikten om att exet blivit ihop med en nära vän och känslorna får explodera i ett distat gitarrsolo i en annars avskalad produktion. Skriven ihop med Richard Zastenker och Johannes Klahr som Grammy-nominerades för Lady Gagas Chromatica förra året. [Cy Music]

Ane BrunVisa vid Midsommartid (låt)

Gåshudsframkallande version av Håkan Norlén och Rune Lindströms klassiker, skapad till en kampanj för smyckemärket Maria Nilsdotter. Dubbelt Grammisbelönade Ane Brun har tagit fram ett smygande, vackert arrangemang som framkallar bilder av dimmiga ängar och dansande barfotafötter. Martin Hederos (piano) och Dan Berglund (bas) kompar lyhört medan Ane Bruns röst adderar en nervig spänning, som om vi befann oss på gränsen mellan verklighet och dröm. [Balloon Ranger Recordings/Universal]

Emil GustafssonAllt du pekar på (låt)

Emil Gustafsson var en av sångarna i Urban Cone, som hade en framgågnsrik karriär under några år med många P3-hits och släppte en låt ihop med Tove Lo. 2018 gick de skilda vägar och sedan dess gör Emil musik på svenska. Allt du pekar på är luftig dansant pop med charmigt svaj på rösten och potential att ljuda från sommarens uteserveringar. [Universal/Santa Monika Records]

Lars väljer:

José GonzalezHead On (låt)

Tredje smakprovet från det som i september ska bli Local Valley, det första albumet från José Gonzalez på sex år. Den här gången är det alltså återigen engelska som gäller och stämningen är bekant folkakustisk kring ett rakt ackordbeat på Josés gitarr. Bekant på ett ytterst älskvärt sätt. [Imperial/Playground].

Willie Nile & Steve EarleBlood On Your Hands (låt)

Veteranen Nile (73) bjuder in halvveteranen Earle (66) till en stompig rocker av det slag man hört myriader gånger förut men som jag likväl blir glad av, kanske t o m lite engagerad av. Och bortsett från det är en Nilerelaese alltid något intressant [River House].

Wolf AliceBlue Weekend (album)

Det har gått fyra år sedan engelsmännen senast släppte ett album. Av texterna att döma har Ellie Roswell haft många helger sedan dess som gått i blå färger. Shoegazingen är effektivare och låtstarkare än någonsin från Roswells band, men låten jag faller platt för är pianoballaden The Last Man On Earth. [RCA/Sony]