Nyheter 8 juni 2021

Nordiska rådets musikpris: Nomineringarna klara

13 artister och ensembler som enligt juryn har skapat unika musikaliska upplevelser är nominerade till Nordiska rådets musikpris 2021. Bland dessa finns folkmusikern Lena Willemark och DJ-kolektivet Studio Barnhus.

Bland årets nomineringar finns både vokalister, folkmusiker, trumpetare, en pianist, en multiinstrumentalist och alltså ett DJ-kollektiv. Priset uppmärksammar skapande och utövande av musik på en hög konstnärlig nivå och har delats ut sedan 1965.

”De nominerade representerar ett brett spektrum av nordisk musik från opera, klassisk musik, jazz, folkmusik till house och pop. Här finns internationella stjärnor som varit med till att sätta Norden på den musikaliska världskartan; starka röster, instrumentalvirtuoser, kreativa talanger med stor musikalitet och dedikerade artister som varit verksamma i många år. Det är ett starkt fält där några av artisterna har varit nominerade tidigare år” sägs i ett pressmeddelande.

Här är de nominerade:

Danmark

Jakob Kullberg

Theatre of Voices

Finland

Anu Komsi

Verneri Pohjola

Färöarna

Eivør Pálsdóttir

Grönland

Gerth W. Lyberth

Island

Þorgerður Ingólfsdóttir

Víkingur Ólafsson

Norge

Stian Carstensen

Lise Davidsen

Sverige

Studio Barnhus

Lena Willemark

Åland

Peter Hägerstrand

Det är de nationella medlemmarna i bedömningskommittén för musikpriset som har nominerat artisterna. Sverige representeras av Fredrik Österling, Sarah Riedel och Sara Martinsson.

Vinnaren av Nordiska rådets musikpris 2021 offentliggörs tillsammans med vinnarna av Nordiska rådets övriga priser den 2 november i Köpenhamn i förbindelse med Nordiska rådets session. Vinnaren mottar prisstatyetten Nordlys och 300 000 danska kronor.

Vartannat år ges priset till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år – som i år – går priset enskilda musikutövare eller grupper.

Lars Nylin