Nyheter 7 juni 2021

Ani Connor först i Sverige med NFT av livestreamad konsert

Internationellt har flera musikartister redan använt NFT-tekniken för att sälja digitala verk. Nu är det dags för den första svenska musikern, Ani Connor, att göra detsamma. Den 16 juni gör hon en livestreamad konsert, Blue Sky Pitch,  som sedan paketeras och auktioneras ut som ett NFT-verk tillsammans med ytterligare några separata digitala visuella konstverk.

Musikindustrin har skrivit en del om hur artister använt NTF under våren. Bland annat här: http://www.musikindustrin.se/2021/04/11/nfts-vad-ar-det-egentligen/

Nu kommer det som enligt hennes team blir det första svenska exemplet av NTF kopplat till live.

Svensk-skotska artisten Ani Connor har det senaste året, likt många andra, drabbats hårt av pandemin och krigat sig igenom bortfall av albumsläpp i Storbritannien, spelningar och andra intäktsmöjligheter. Genom detta har hon fortsatt att skapa och hittat nya kreativa vägar för att överleva själv och samtidigt skapa scen- och intäktsmöjligheter för sina kollegor. Som första musikartist i Sverige hakar hon nu på fenomenet NFT (non-fungible tokens) för att ta reda på om det potentiellt kan vara ett nytt sätt att generera intäkter på musik, utan gate-keepers.

– Det finns väldigt få alternativ för musiker att distribuera och tjäna pengar på sin musik. Helt krasst så behöver vi närmare 1000 streams för att få ihop till en kopp kaffe. Det är på liv och död för många av oss kreatörer och om NFT kan vara ett sätt att demokratisera musikbranschen så vill jag utforska möjligheterna, säger Connor i ett pressmeddelande.

Verket, Blue Sky Pitch, som Connor skapar en  NFT av och auktionerar ut, är hon först i Sverige med. Planen är att göra en NFT av hennes kommande livestreamade konsert som hålls den 16 juni från Epicenter i Stockholm. Konserten bjuder bland annat på premiär för hennes nya singel MyBrain (släpps 17 juni) samt osläppt material från hennes kommande EP.  Materialet paketeras och auktioneras ut som en NFT tillsammans med ytterligare digitala verk, s.k. collectables av och med artisten.

Konserten livesänds online kvällen den 16 juni på aniconnor.com och NFT-auktionen lanseras samma dag på marknadsplatsen Open Sea. Projektet genomförs i samarbete med PR-strategen Linda Wakeham och Daniel Daboczy, VD för Singapore-baserade crypto-företaget Technicorum.

Lars Nylin