Nyheter 4 juni 2021

Alla vinnare på Grammis 21

Victor Leksell tog hem pris i tre kategorier, Ana Diaz och Ane Brun i två. Här är alla vinnare på torsdagskvällens Grammisgala på Södra Teatern i Stockholm.

 

Årets album 

Victor Leksell – Fånga mig när jag faller

 

Årets alternativa pop 

Ane Brun – After The Great Storm

 

Årets artist 

Victor Leksell

 

Årets barnmusik 

Britta Persson – Folk – Dikt och toner om personer

 

Årets dansband 

Martinez – Bubbelgum

 

Årets elektro/dans 

Off The Meds – Off The Meds

 

Årets folkmusik 

Lena Jonsson Trio – Stories from the Outside

 

Årets hiphop 

Yasin – 98.01.11 / More To Life

 

Årets hårdrock/metal 

Dark Tranquillity – Moment

 

Årets jazz 

Amanda Ginsburg – I det lilla händer det mesta

 

Årets klassiska 

Jacob Kellermann & Christian Karlsen – Rodrigo, Coll & Harden: Guitar Works

 

Årets kompositör 

Ane Brun

 

Årets låt 

Victor Leksell – Svag

 

Årets musikvideo 

Vedran Rupic – Salvatore Ganacci feat. Sébastien Tellier – Boycycle

 

Årets nykomling 

Mona Masrour

 

Årets pop 

Ana Diaz – Tröst och vatten

 

Årets producent 

Oscar Holter & Martin Sandberg

 

Årets rock 

Hurula – Jehova

 

Årets soul/RnB 

Zikai – Make You Mine

 

Årets textförfattare 

Ana Diaz – Tröst och vatten

 

Årets visa/singer-songwriter 

Iiris Viljanen – Den lilla havsfrun

 

Årets hederspris 

Eva Dahlgren 

Motivering lyder: 

På 1990-talet blev Eva Dahlgren DEN mest respekterade och bästsäljande inhemska svenska artisten, med en topp när ”En blekt blondins hjärta” nådde över en halv miljon sålda exemplar år 1991. Men hon har en stark karriär båda före och efter detta. Eva klev in på den svenska scenen i dess mest folkliga avseende: hon medverkade tidigt två gånger i Melodifestivalen och var med i den uppmärksammade långfilmen G. Från det tog hon ett av de mer remarkabla stegen i svensk populärmusik kring nämnda ”En blekt blondins hjärta.” Med totalt nio Grammisar är hon en av prisets mest prisbelönta genom tiderna. Senare har Eva breddat sitt register till bl. a barnboksförfattande men har hela tiden sett framåt även musikaliskt, varit med sin tid. 2020 gjorde hon det kritikerhyllade albumet ”Evalution”

Hon är en av våra mest respekterade sångerskor alla kategorier och är med sina totalt tio grammisar en av dem mest prisbelönta på galan genom tiderna. 

Till mottagare av Årets hederspris vid Grammis 2021 har utsetts Eva Dahlgren.

Årets specialpris 

Per Sinding-Larsen 

Motivering lyder: 

 Ingen symboliserar bevakning av populärmusik i svensk television som denna musikjournalist.
Från 1991 fanns han på dåvarande ZTV och gjorde mer än 2000 intervjuer och porträtt. Den vanan tog han sedan till Sveriges Television där han utöver expertisinslag drivit programprojekt som ”Studio Pop” och ”PSL”. Hans bevakning har belönats med Stora journalistpriset två gånger och vid sidan av rollerna på Sveriges Television har Sinding Larsen gjort dokumentärer med bl. a Kent och artister från den samtida svenska hiphop-scenen. Han är också återkommande konferencier på Roskildefestivalens Orange Scen sedan 2001. Hans passion för svensk populärmusik och musikutgivning har varit total under tre decennier, och det tycks definitivt inte minska. Juryns specialpris vid Grammis 2021 tilldelas TV-personligheten och musikjournalisten Per Sinding-Larsen.

Årets hållbara artist 

Stefan Sundström 

Under Grammis delade man även ut priset Årets hållbara artist, ett stipendium instiftat av Oatly och Grammis. Juryns motivering lyder:

Om Årets hållbara artist haft olika delkategorier hade Stefan Sundström antagligen kammat hem samtliga då hans engagemang innefattar hållbar hemmaodling, havstillståndet och jordens ekosystem, skogs- och jordbruksfrågor, antiflyginitiativ, hållbart turnerande, med mera, med mycket mera. Detta märks i hans låttexter, böcker, scenföreställningar och krönikor, medverkan i poddar och radioprogram, och inte minst i hans många framträdanden som offentlig person. Lägg därtill att Stefan i princip lever självhushållande. En så väldigt välförtjänt mottagare av stipendiet Årets hållbara artist 2021!

Kvällens värdpar för Grammis var Amie Bramme Sey och Johanna Nordström. Under galan framfördes exklusiva framträdanden av Benjamin Ingrosso, Veronica Maggio, 1.Cuz & Greekazo, Molly Sandén, LÉON och Kristofer Greczula. 

Christel Valsinger

Foto: André Garcia

Bilden från vänster: Amanda Ginsburg, Zikai, Victor Leksell, Ana Diaz, Ane Brun, Iiris Viljanen, Britta Persson, Mona Masrour, Eva Dahlgren.

page3image17030848.png page3image17031040.png page3image17031232.png