Nyheter 7 april 2021

Olle Adolphsons minnesfond delar ut fyra stipendier

Jan-Olof Andersson, Pernilla Andersson, Stina Nordenstam och Anders Widmark har alla fått stipendium ur Olle Adolphsons minnesfond.

Till minne av kompositören, textförfattaren och vissångaren Olle Adolphson har Kungl. Musikaliska Akademien delat ut fyra stipendier ur Olle Adolphsons minnesfond på 25 000 kronor till Jan-Olof Andersson, Pernilla Andersson, Stina Nordenstam och Anders Widmark. Stipendierna skall användas till utbildning eller forskning inom visdiktningens område, berättar Akademien i ett pressmeddelande.

Så här presenteras stipendiaterna:

Jan-Olof Andersson
Jan-Olof Andersson är sångare, gitarrist, kompositör och utbildad sångpedagog vid Stockholms musikpedagogiska institut. Under större delen av sitt liv har Jan-Olof Andersson turnerat med olika visproduktioner, offentliga och interna konserter samt pedagogiska program för skolor och institutioner.

Pernilla Andersson
Pernilla Andersson är sångare, producent, musiker och låtskrivare. Pernilla Andersson har en masterexamen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och har även studerat vid Balettakademien i Göteborg. Pernilla Andersson har mottagit grammisnomineringar som “Årets kompositör” och “Årets artist”, hon har även utmärkt sig genom att vara den första kvinnliga producenten på ett majorbolag (EMI/Capitol) år 2000.

Stina Nordenstam
Stina Nordenstam är sångerska och låtskrivare, välkänd för sin alternativa musik med influenser från både jazz, rock, pop och elektronisk musik.

Anders Widmark
Anders Widmark är bland annat jazzmusiker, kompositör och pianist. 1986 avslutade Anders Widmark sin utbildning vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och sedan dess har han givit ut elva skivor och spelat med en rad jazzmusiker, sångerskor, symfoni- och kammarorkestrar.

Lars Nylin