Nyheter 6 april 2021

4 Snabba: Malin Weisby Kratz, med nystartad PR-byrå

Malin Weisby Kratz känner många igen från hennes tidigare roll som PR-ansvarig på Cosmos Music. Nu har hon omlokaliserat till västkusten och startat eget. Ett av hennes aktuella samarbeten är med en nystartad grupp, med bekanta namn.

Innan Malin Weisby Kratz kom till Cosmos Music, jobbade hon på marknadsavdelningen på Kulturhuset Stadsteatern. Hon har också en bakgrund som DJ och keyboardist i ett indieband. Sedan januari i år driver hon egna firman Weisby Kratz Kommunikation.

Berätta om företaget och varför du valt att starta eget?

Weisby Kratz Kommunikation är en enmansbyrå inriktad på PR och kommunikation inom kultur, nöje och livsstil. Jag hjälper bl.a. artister, författare, organisationer och företag att hitta sin plats i bruset och att nå ut till sina målgrupper.

– Att starta eget har varit en dröm under flera år, men det var först när jag lämnade Stockholm för ett nytt liv på en ö i Bohusläns skärgård för några månader som tajmingen kändes rätt. Jag hyr kontorsplats tillsammans med ett gäng andra på ett hotell här på ön, men har uppdrag i både Göteborg och Stockholm och är där regelbundet och jobbar. Förhoppningen är att jobba med projekt i hela landet på sikt, jag älskar variation och tar mig gärna dit jag behövs.

Vad har du för mål och visioner för byrån?

– Målet är att bli en ambulerande PR-byrå med ett litet team utspritt i olika delar av Sverige. Tänk er Mordkommissionen med Mads Mikkelsen, fast för PR- och kommunikationstjänster. Jag tror den här pandemin har lärt oss att många branscher inte behöver vara låsta till samma geografiska plats fem dagar i veckan längre.

Du kommer närmast från en roll som Promotion Manager på Cosmos Music. Vad tar du med för lärdomar från åren på Cosmos?

– Massor så klart! Jag var PR-ansvarig för samtliga musikprojekt på bolaget, och roddade allt från vanlig pressbearbetning, radio-pluggning, kreativa kampanjer och events. Det var en grym skola att jobba independent under så många år, man slår lite underifrån och tvingas vara kreativ gång på gång. Dessutom lanserade Cosmos nästan alla artister på flera parallella marknader vilket gjorde att video-möten med team på andra geografiska platser var en väldigt naturlig del av arbetet. Den biten har jag så klart stor nytta av nu, den digitala omställningen var väldigt odramatisk för mig.

Vilka projekt jobbar du med just nu?

– Just nu hjälper jag labeln PAALSUND med bandet Daniel 4ever, en ny konstellation bestående av rapparen och poeten Daniel Boyacioglu, Nils Törnqvist från Amason och Robyns kapellmästare Markus Jägerstedt. Jag är helt golvad av deras musik, 30 april släpps första låten Sång för Sanjin och i höst kommer ett helt album. Parallellt lanserar jag en bok för Norstedts, två böcker för Rabén & Sjögren och är pressansvarig för Craft Days, en satsning på samtida konsthantverk i Västra Götaland-regionen.

Christel Valsinger