Nyheter 30 mars 2021

Nyss mastrat: MI väljer bland veckans releaser

Musikindustrins Lars Nylin och Christel Valsinger väljer ut veckans måste-lyssning. Det blir allt från gospelinfluerad r&b till svenskspråkig rock och en strålande indiedebut.

 

Lars väljer:

First Aid KitWho By Fire (album)

I mars 2017, fyra månader efter Leonard Cohens död, tolkade Johanna och Klara Söderberg kanadensarens poetiska arv vid en SVT-inspelad konsert på Dramaten i Stockholm. Jag avundas alla som var plats. Who By Fire med gästartister, skådespelare, band, stråkensemble och kör bildar i slutänden ett av de starkaste svenska livealbumen genom tiderna. [Columbia/Sony]

Trettioåriga KrigetTill horisonten (album)

Med albumpremiär 1974 och i hög grad fortfarande aktiva är Trettioåriga Kriget en av de mest långvarigt aktiva delarna av svensk pop och rock. Men Saltsjöbadenbandet sysslar med allt annat än att samla damm. Visst, det finns en rejäl dos nostalgi i texterna, här ett tema om ett Stockholms som förändras (till det sämre). Men musiken – Beatles möter prog möter progg möter tidlös hårdrock – är lika alert eller passé som någonsin, beroende på hur man ser det. Personligen går jag givetvis för den alerta stämpeln. Bandet var ett av de första svenska favoritbanden och lär bli även ett av de sista. [Krigssång]

Loney DearA Lantern And A bell (album)

Emil “Loney Dear” Svanängen med sitt andra album på Peter Gabriels bolag Real World är ännu mer nedtonat än det första, självbetitlade, på etiketten för fyra år sedan. Tonläget är extremt varsamt, epiken liksom smyger och tassar sig på, för att slutligen helt omfamna. Rösten blir i långa stycken huvudinstrument, som den desperata falsetten i starkaste spåret: Go Easy On Me Now. [Real World/Universal]

Petter, Myra Granberg Bara för bra (låt)

Petter är en av många som fallit för nykomlingen Myra Granberg. Nu har det resulterat i en kärleksduett som prickar helt rätt. Jag älskar inte minst Myras spetsiga ”kanche” i frasen ”kanske är det för bra nu”. [Hållkäften/Sony]

Irya Gmeyner, Martin HederosThe End (låt)

Musiken till SVT-serien Tunna blå linjen finns tyvärr ännu bara som stark och fascinerande varierad spellista. Med allt från temamusik med körer och cello till etno. Men där finns även poplåtar som kunde tas till ännu högre höjder. Favorit just nu är den lilla trudelutten The End, med sång kunde den bli en rejäl indiehit. [Byker Wall/Playground]

Christel väljer:

CyMy Name Next To Yours (låt)

Blir väldigt nyfiken på det artisteri som Stockhomsbaserade Amanda Cygnaeus nu startar under namnet Cy. Amanda som är sajnad till Universal Music Publishing har jobbat med artister som LÉON, Iggy Azalea, Paloma Faith, Soleima och Icona Pop. Här hon får hon till en betagande mix av indiepop och r&b mot ett monotont gitarriff. Mitt hjärta slår lyckoslag bara av hur snyggt de vokala effekterna läggs på enstaka ord.  Låten är skriven ihop med John Martin och Michel Zitron som bl a ligger bakom Swedish House Mafias Don’t You Worry Child. Veckans måste-lyssning. [Cy Music]

BeabadoobeeLast Day On Earth
Beatrice Laus, aka Beabadoobee, jobbar just nu på en EP tillsammans med Matty Healy och George Daniel från The 1975 och det här det första smakprovet från den. Det är gullig, skramlig pop med stor ljudbild som påminner om The Go! Team. Texten har hämtad inspiration ur pandemin och handlar om vad hon skulle ha valt att göra om hon vetat i förväg att världen skulle stängas ner på det sätt som skett. [DirtyHit]

SerpentwithfeetDeacon (album)
Varm nedtonad produktion och ett ljust budskap präglar det andra albumet från Josiah Wises Serpentwithfeet. Jämfört med föregångaren Soil är Deacon mindre expermientell och mer lättillgänglig i sin gospelinfluerade r&b. Men kanske är ett album om lycklig kärlek det mest politiskt provokativa man kan göra som svart homosexuell man just nu? Inledande Hyacinth ifrågasätter det manliga idealet med textrader som: ”Distant men ain’t fine as they used to be/
The handsomest guys are caring and nearby”, medan korta pianostycet Derek’s Beard mässar ”Come over here/missing your beard” på ett sätt som kan få det kallaste av hjärtan att tina upp.[Secretly Canadian]

Ben Howard Far Out (låt)
Brittiska singer/songwritern Ben Howard har precis släppt sitt fjärde album Collections From the Whiteout, producerad tillsammans med Aaron Dessner från The National. Jag väljer Far Out , för den snygga basslingan och mjuka melodin som lite grann för tankarna till Jack Johnson och José Gonzalez. [Island Records/Universal]