Nyheter 29 mars 2021

Frida Johansson får Stim-pris

Musikern och kompositören Frida Johansson vinner Stims pris ”Årets kompositör 2021”, som tilldelas framstående musikskapare inom folk- & världsmusiken. Prissumman är på 30 000 kronor.

Frida Johansson tilldelas priset med motiveringen: ”För en kompositör med bredd, som alltid balanserar graciöst på sin tydliga röda tråd. Med hälen hårt nedstampad i traditionsmusiken har hon spretat med tårna ut i en mängd olika sammanhang; på konsert, till dans, för radio, tv-spel och teater. En kompositör som tydligt visar möjligheten att använda musik i alla tänkbara format.”

– Frida Johansson är en oerhört produktiv kompositör som bidragit till att förnya traditionsmusiken och sprida den till ett stort antal fält, säger Mattias Franzén, verksamhetschef på Stims promotionnämnd ett pressmeddelande.

Frida Johansson tog emot priset på Folk & VärldsmusikgalanStallet – Världens musik i Stockholm i lördags:

– Wow, vilken överraskning – vad fint att få det här! Nu ska jag hem och fira genom att skriva mer musik, jag blir så peppad på det nu, säger Frida Johansson.

Folk & Världsmusikgalan arrangeras av Riksförbundet för Folkmusik och Dans i samråd med ett antal branschorganisationer och andra aktörer inom genren. Tidigare vinnare av priset har varit Magnus Stinnerbom 2016, Lena Willemark 2017, Lisa Långbacka 2018, Robi Svärd 2019 och Pelle Björnlert 2020.

Christel Valsinger