Nyheter 23 mars 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Fina album från Lana Del Rey och Middle Kids och en rad ljuvliga låtar. Det tipsas det om när Lars Nylin och Christel Valsinger väljer bland nya releaser den här veckan.

Christel väljer:

Lana Del ReyChemtrails Over The Country Club (album)

Avskalad produktion med dämpat piano och akustisk gitarr sätter sång och melodier i fokus på Lana Del Reys nya album, som likt föregångaren Norman Fucking Rockwell, producerats tillsammans med Jack Antonoff. Avslutande Joni Mitchell-covern For Free (med Zella Day och Weyes Blood) visar varifrån inspirationen kan han kommit den här gången, men Lana del Reys karaktäristiska uttryck består, där känslan är den av smärtsamt tillbakablickande. (Universal)

Ingrid Michaelson & ZaynTo Begin Again (låt)

Amerikanska singer/songwritern Ingrid Michaelson skriver just nu på musik och text till en Broadwayuppsättning av Nichoals Sparks roman The Notebook. Men när Joe Biden vann det amerikanska presidentvalet i höstas, kunde hon inte låta bli att skriva en egen låt, inspirerad av känslan av hopp inför framtiden. Tidigare One Direction-medlemmen Zayn, som är ett fan av Michaelson, har bidragit med sång och resultatet är den ljusa balladduett vi behöver i väntan på ett liv efter pandemin. [Cabin 24 Records]

Benjamin Ingrosso, Cherrie – VHS (Spotify Studio It´s Hits) (låt)

På ett nattklubbsbesök för ett och ett halvt år sedan gick Cherrie fram till Benjamin och berättade att hon var ett stort fan av hans musik. Mötet blev början till ett samarbete som resulterat i den här singeln, en luftig r&b-pop-duett om gammal kärlek. Likt VHS-formatet kommer den med en air av 80-tal. Åker in på min vår-spellista. [Record Company TEN]

Middle KidsToday We’re The Greatest (album)

Jag har tidigare tipsat om singeln Cellophane och nu är Sidneytrions andra album här, fullt av melodisk och lättillgänglig indiepop. Extra styrka finns i Hannah Joys sångröst som bär genom stundtals larmiga gitarrer och kraftfullt trumspel. [Lucky Number Music Limited]

 

Lars väljer:

Daniel Lemma Sörgårdens tak (låt)

Första spåret på en EP med samma namn. För första gången gör Daniel Lemma eget material på svenska. Precis som vid hans Karin Boye-platta 2016 funkar det alldeles strålande och uttrycket är lika hammond-pumpande souligt som någonsin från göteborgaren. Det ska bli ett intressant test att se när detta dyker upp i Spotifys larvigt få kurerade spellistor för svenskt på svenska.

Vita BergenLa Lumiere (låt)

Precis som kollega Christel förra veckan faller jag för den ogenerade 80-talsflirten på det nya albumet från William ”Vita Bergen” Hellström. På engelska blir det mycket av The Killers i en 80-talistisk version filtrerad genom Springsteens Born In The USA. Men när Vita Bergen i ett spår kör franskt blir det helt eget och därför lite av en favorit. [Woah Dad!]

Daniel Lanois(Under The) Heavy Sun (låt)

Daniel Lanois gör gospel. Konceptet lät på förhand magiskt, jag föreställde mig arketypiska Lanois-soniska ljudlandskap och mäktiga gospelkörer. I realiteten är nya albumet Heavy Sun i mycket en pastisch av 70-talistisk popgospel, oftast på lätt tassande fötter. Men stundtals blir det strålande i sig. Som i titellåten där The Temptations och Norman Whitfields ande vilar saligt över Lanois nostalgi. [eOne Music]

PascalStephen King (låt)

Trion Pascal släpper ett sjätte album i maj. Titeln har lånats från W.A.S.P.: Fuck Like A Beast. Första låtsläppet är inte fullt så skräckinjagande som titeln Stephen King antyder, men levererar desto mer av klassiskt Pascal-larm från punk angst-land. OBS Stephen King släpps 2/4.  [Novoton]