Nyheter 17 februari 2021

Enkät: svenska livescenen om krisläget

Mitt i februari är frågetecknen fortsatt rådande för en svensk livescen i limbo. Musikindustrin.se har talat med några nyckelpersoner i en del av branschen som drabbats stenhårt av pandemin, många kallar det ”näringsförbud.”

Livescenen är en av de delar av svensk ekonomi som drabbats hårdast av pandemin. Restriktionerna i tillåtet antal vid allmänna tillställningar har inte bara drabbat arrangörer och artister. Inte minst har underleverantörer drabbats av de regler som många beskriver som ett näringsförbud.

Det krisstöd som presenterats och hanterats av Statens Kulturråd har enligt en samlad bransch inte fallit väl ut. Senast i går presenterades ett kommande garantistöd i Norge, som ännu inte har någon motsvarighet i Sverige. För att bara nämna två reaktioner i vår enkät.

Medan skivbolag och förlag åtminstone hittills i verksamheten gått relativt oskadda ur pandemin gäller här en limbo som redan slagit ut många.

Vi frågade:

1. Hur ser du på tillståndet för svenska livebranschen just nu?

2. Vad är din mest positiva profetia för resterande 2021?

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare Svensk Live:

1. Det är tuffa tider och vi har arbetat för att få fram stöd som vi också fått. Problem med hur Kulturrådet har fördelat och förfördelat större arrangörer har varit jobbigt, men nu finns det en bra skrivning i regleringsbrevet till Kulturrådet om att de ska prioritera de ”systemviktiga aktörerna” så det blir kanske bättre framåt. Vårt påverkansarbete går vidare och live kommer inte att klara sig utan fortsatta stöd under pandemin men också stöd för att komma igång när pandemin släpper sitt grepp.

2. Konserter och festivaler utomhus under sommaren. Inomhus i mindre skala i sommar med social distansering. I början av hösten stående, men kanske inte packat med folk och så går vi på riktigt stora konserter utan några restriktioner sent i höst, om någon vågar planera sådana…

Ingmari Pagenkemper, VD Cirkus Arena och Restaurang:

1. Vi är dränerade och lemlästade. Kompetenstapp a la grande. Mycket arg musik att se framemot, vem vet, kanske en ny form av punk! Vi tas inte på allvar heller, vi är ”nice to have” och inte ”need to have” vilket är helt galet både vad gäller vårt ekonomiska bidrag till BNP och vårt bidrag till folkhälsan.

2. Min mest positiva profetia? Vår bransch börjar äntligen organisera sig, ta mera plats, försöker hitta sin röst. Vi är konstruktiva och problemlösningsorienterade och kommer att leverera ett klanderfritt återöppnande när det väl är dags.

Markus Wiking, VD United Stage:

1. Liveindustrin genomgår sedan ett år tillbaka den tuffaste prövningen någonsin. Vi, våra artister och alla arrangörer har mer eller mindre stått still och inte kunnat arbeta på ett år och vi ser ingen ljusning i att restriktionerna ska släppa i närtid. Hela branschen väntar och hoppas att vi snart ska få spela någon typ av konserter igen.

2. Jag hoppas och önskar att man bara ska vakna upp i duschen en vacker dag, som Bobby Ewing i Dallas, och inse att det senaste året bara varit en mardröm. Nu är väl inte chanserna så stora för det men jag tror att vi i sommar kan få se en viss typ av arrangemang som går att genomföra. Får vi spela konserter för 500, 1000 eller 5000 personer är det ett steg i rätt riktning, och jag vet att det finns många kreativa arrangörer och artister som kan göra något bra av det. Jag tror att vi stegvis får fortsätta öppna upp under hösten för att i slutet av året kunna spela riktiga konserter igen med både stående och sittande publik.

Per Alexandersson, projektledare Liseberg:

1. Samtliga aktörer är i startgroparna.  Sedan pandemin utbröt har en rad åtgärder vidtagits av arrangörer och arenaägare för att kunna öppna igen under ansvarsfulla former, så här är läxan gjord med bravur.  Ersättningsfrågan är självfallet på tapeten. Bakgrunden är att det s k krisstödet som hanteras av Statens Kulturråd för livemusikbranschen  – milt uttryckt – inte föll väl ut. Sammanfattningsvis kan man med rak rygg påstå att de som riskerar mest har fått procentuellt minst stöd, således en oerhörd orättvis fördelning. Detta är med emfas framförts till Kulturdepartementet med följd av regleringsbrev från dito nu är betydligt mer skarpt inför sommaren 2021. Sedan finns diskussioner kring andra stödformer, inte minst garantistöd som finns i en rad EU-länder, samt Norge. Moderaterna har kommit med ett liknande förslag på 3,5 miljarder som nu ligger hos finansutskottet.

– Ett sådant stöd skulle kunna innebära att stora aktörer skulle kunna planera för sina evenemang och få en kostnadstäckning upp till 70 % om nu inte evenemanget kan genomföras. Just långsiktig planering är a och o för större evenemang och under det senaste året har detta inneburit en rad problem mot bakgrund av smittspridning och med ändrade förutsättningar som följd. Sedan är det frågetecken kring inte minst amerikanska turnésällskap och huruvida de kan turnera i Europa under sommaren 2021 mot bakgrund av eventuellt inställda festivaler, karantän-regler, logistiska utmaningar och inte minst om det finns ekonomi att genomföra turnéerna.

2. Om det nu utlovade vaccinationsprogrammet genomförs, då samtliga som önskar vaccination har fått den fram till midsommar så råder en försiktig optimism inför juli och framåt. Där lär man få återkomma.

Per Kviman, Versity och MMF (Music Managers Forum):

1. Om inte nattsvart så i det närmaste. Tyvärr så är det förmodligen så illa om vi inte ser bortom större delen av 2021.

2. Det mest positiva är att vi kommer igång in bit in på sommaren. Det hade varit fantastiskt men då krävs det att vaccinering sköts till pricka och det redan nu börjar planeras för evenemangen ska hantera logistiskt.

Not: enkäten gjord innan onsdagens presskonferens.

Christel Valsinger

Lars Nylin