18 januari 2021

P2 2021: Mängder av ny musik

Det blir massor av nyskriven musik i Sveriges Radio P2 och Berwaldhallen i Stockholm under 2021. MI har fakta.

Sveriges Radio är en stor beställare av nyskriven musik av svenska tonsättare och 2021 uruppförs flera nya verk i olika genrer i P2 och i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Bland tonsättarna finns Emmy Lindström, Anna-Lena Laurin och Benjamin Staern som firar Pippi Långstrump med ett orkesterstycke.

Årets första beställningsverk, Savannah Aggers elektroniska komposition Habitat uruppfördes på Art´s Birthday Party i P2 den 17 januari och finns i appen Sveriges Radio Play.

– Musiken som skrivs idag blir musiken som lever i morgon och därför är jag så glad och stolt över att Sveriges Radio fortsätter att beställa musik av vår tids tonsättare. Inte minst efter ett år av kultur på distans och stora svårigheter för hela kulturlivet. Det är en stor spännvidd av genrer och det är musik skriven av både kvinnor och män så jag hoppas att vår publik ska hitta någonting som de verkligen uppskattar, säger Anna-Karin Larsson, musikchef på Sveriges Radio.

Till Wilhelm Stenhammars 150-årsjubileum i februari har Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester beställt musikaliska hyllningar från flera tonsättare. Emmy Lindström har skrivit orkesterverket Sång utan ord och ett körstycke. Under jubiléet uruppförs även nyskrivna verk av Gunnar Eriksson, Carl Unander-Scharin och Staffan Storm. Konserterna sänds i Klassiska konserten i P2 och på Berwaldhallen Play: https://www.berwaldhallen.se/play/

Folkmusiken i P2 sänder Mikael Augustssons självbiografiska verk Mammas gata, som uruppförs den 14 april.

P2 har även beställt verk av tonsättarna Molly Kien och Daniel Nelson till P2:s klassiska artist, violinisten Johan Dalene, som båda uruppförs framåt sommaren. I vår uruppför också Ensemble Neo ett verk av Jēkabs Jančevskis.

Benjamin Staern har komponerat ett verk för ungdomsorkestern El Sistema, som är beställt av Radiosymfonikerna tillsammans med Sveriges alla stora orkestrar och uruppförs i juni.

På beställning av P2 komponerar Anna-Lena Laurin ett orkesterverk för Marinens musikkår och Catharina Palmér ett verk för violin och gitarr. Båda uruppförs i höst.

Fler beställningsverk som uruppförs under 2021:

Trombonkonsert av Sven-David Sandström.
”Ink-wash on paper” för oktett av Britta Byström.
Kör- och orkesterverk av Karin Rehnqvist.
”Pippi lyfter hästen” av Benjamin Staern, till Pippi Långstrumps 75-årsjubileum (framflyttat från 2020).
Körverk av Jan Sandström.
Violakonsert av Anders Hillborg.
Kör- och orkesterverk av Daniel Nelson.
Pianokonsert av Sauli Zinovjev.
Verk för kör och viola av George Bardanashvili.
Verk för orkester, soloviolin och soloklarinett av Sally Beamish.

P2 har även beställt ett körverk av Ulrika Emanuelsson för Sofia vokalensemble samt ett orkesterverk av Petra Strahovnik, vinnare i den internationella kompositionstävlingen Rostrum 2019, som båda uruppförs våren 2022.

Lars Nylin

Kollage: Benjamin Staern. Foto: Adam Haglund. Savannah Agger. Foto: Viola Lopes. Emmy Lindström. Foto: Pressbild. Kollage: Micke Grönberg/Sveriges Radio