Nyheter 22 december 2020

Rekordmånga engagemang i Musikhjälpen

Årets upplaga av Musikhjälpen skapade rekordmånga engagemang och samlade in över 48 miljoner kronor till Radiohjälpen på temat ”Ingen människa ska lämnas utan vård”. Mest önskade låt under veckan var ”Du måste finnas” med Newkid.

När programledarna Brita Zackari, Farah Abadi och Felix Sandman släpptes ut ur Musikhjälpenburen klockan 20.40 på söndagskvällen, stod det klart att rekordmånga engagemang hade skapats under sändningsveckan.

Totalt har Musikhjälpen räknat till 791 754 engagemang från privatpersoner, organisationer och företag. Publiken har önskat låtar, deltagit i tävlingar och auktioner, bidragit till digitala bössor och startat egna insamlingar. Totalt har närmare 4 000 digitala bössor startats.

Engagemangen har resulterat i 48 071 000 kronor, en siffra som kan komma att justeras upp eftersom öronmärkta pengar brukar fortsätta att komma in även efter veckan.

– När vi började planera för hur vi skulle göra Musikhjälpen under en pågående pandemi bestämde vi oss för att göra det tillsammans med publiken. Responsen har varit enorm. Många människor bär på en oro och är besvikna över hur året 2020 har blivit. I tider av hemmasittande och distans har publiken ändå gått samman och gjort Musikhjälpen till en landsomfattande folkfest tillsammans med oss. Det känns otroligt fint, säger Simon Rosenqvist, projektledare Sveriges Radio och Karl-Johan Paulsson, projektledare SVT, ett pressuttalande.

Under veckan har det kommit in cirka 52 000 låtönskningar.

De fem mest önskade låtarna i Musikhjälpen 2020 var:

1. NewkidDu måste finnas 

2. NewkidStarkare 

3. Victor LeksellSvag

4. Thomas StenströmSer du månen där du är ikväll? (Tillsammans igen) 

5. Freddy KalasHey Ho

De fem mest önskade artisterna i Musikhjälpen 2020:

1. Newkid 

2. Håkan Hellström 

3. Laleh 

4. Kent 

5. Benjamin Ingrosso

Christel Valsinger

Foto: Sveriges Radio