Nyheter 1 december 2020

Spotify sammanfattar året

December är summeringarnas månad och nu har Spotify presenterat ”2020 Wrapped” med artisterna, låtarna och albumen som definierat året.

Det svenska musikåret präglas av lokala artister, skriver Spotify i sin summering. Där märks inte minst Victor Leksell vars låt Svag inte bara är den mest streamade låten i Sverige utan även toppar listan i grannlandet Norge. Svag är därmed den mest streamade låten på svenska någonsin på Spotify.

Hiphopen fortsätter att toppa listor, både i Sverige och globalt.

– Det här minst sagt annorlunda året är det tydligt att människor har funnit tröst och hopp genom musik på svenska, och knutit an till lokala pop- och hiphopartister. Både pop och hiphop på svenska har varit oerhört populärt 2020,  säger Iman Hazheer, musikexpert på Spotify.

– Att Babblarnas vaggvisa kvalar in högt bland årets mest streamade låtar är ett tydligt tecken på att vi lyssnat mer tillsammans som familj.

2020 har varit ett starkt år för podcasts och allt fler lyssnare har hittat nya favoritpoddar. Det svenska poddlyssnandet 2020 har dominerats av poddar som bildar, såsom P3 Dokumentär, och poddar som underhåller, såsom Sweet But Psycho.

Trender på Spotify och samlade spellistor från Spotify Wrapped:

Årets mest streamade låtar är på svenska. Att svenskarna helst lyssnar på lokal musik har stjärnskottet Victor Leksell gjort klart för oss, i år har han gjort succé i både Sverige och Norge. Förutom att hans låt Svag toppar listan över de mest streamade låtarna i Sverige år är det den mest spelade låten i Norge.  Den mest streamade låten globalt är Blinding Lights av The Weeknd som hamnar på en andra plats i Sverige. Miss Lis två låtar Komplicerad och Lev nu dö sen hamnar på tredje och fjärde plats.

Svensk hiphop fortsätter att dominera topplistorna.  Årets mest streamade artist i Sverige är Dree Low och på topplistan för artister är tre av fem hiphop-artister, däribland Einár och Yasin. Svenska rapparen Yasins debutalbum 98.01.11 är årets tredje mest streamade album i Sverige efter Fånga mig när jag faller av Victor Leksell och After Hours med The Weeknd. Rapparen Bad Bunny från Puerto Rico är den mest streamade artisten globalt med fler än 8,3 miljarder streams, hans album YHLQMDLG är även det mest streamade albumet globalt i år.

Miss Li, Molly Sandén och Veronica Maggio är de mest streamade kvinnliga artisterna i Sverige följt av Billie Eilish, som för andra året i rad är den mest streamade kvinnliga artisten globalt.

Nya rutiner har påverkat lyssnandet. Till följd av de förändrade rutinerna i vår vardag har innehåll som fungerat extra bra i hemmet streamats mer under året. Till exempel är barnfavoriten Babblarnas vaggvisa den femte mest streamade låten i Sverige i år och streaming via spelkonsoler har ökat med 22% i Sverige.

Norden fortsätter att exportera hitlåtar. På både lokala och globala topplistor finner vi artister, låtskrivare och producenter från de nordiska länderna. Årets mest streamade låt globalt Blinding Lights är skriven och producerad av svenskarna Oscar Holter och Max Martin, och Breaking Me av A7S & Topic, står den svenska låtskrivaren Alexander Tidebrink bakom.

 
Omvärldshändelser reflekteras på Spotify:
Medan världen har förändrats har våra lyssningsvanor gjort detsamma. Här är några omvärldshändelser från året och hur de har reflekterats på Spotify.

Februari: Streams av Shakira och JLo ökar efter deras framträdanden på Super Bowl
Mars: Spellistorna fylls av lugnare, mer akustisk musik
April: Lyft i nostalgisk lyssning + gaming-spellistor
Maj: Användare över hela världen skapar spellistor med koppling till årets trend-bakverk nummer ett; bananbrödet
Juni: En ökning i poddar om rasism och ökat antal följare på BLM-spellistan
Juli: En 92%-ig ökning globalt i skapandet av road trip-spellistor

Topp 10 mest spelade artister i Sverige under 2020:

1. Dree Low
2. Victor Leksell
3. Einár
4. The Weeknd
5. Yasin
6. Hov1
7. Kygo
8. Avicii
9. Miss Li
10. Molly Sandén

Topp 10 mest spelade kvinnliga artister i Sverige under 2020:

1. Miss Li
2. Molly Sandén
3. Veronica Maggio
4. Billie Eilish
5. Miriam Bryant
6. Astrid Lindgren
7. Laleh
8. Ariana Grande
9. Ava Max
10. Zara Larsson

Topp 10 mest spelade låtarna i Sverige under 2020:

1. Victor Leksell – Svag
2. The Weeknd – Blinding Lights
3. Miss Li – Komplicerad
4. Miss Li – Lev nu dö sen
5. Babblarna – Ballarnas vaggvisa
6. Tones and I – Dance Monkey
7. Darin – En säng av rosor
8. Saint Jhn – Roses, Imanbek Remix
9. DaBaby feat Roddy Ricch – Rockstar
10 Jason Derulo and Jawsh 685 – Savage Love (Laxed – Siren Beat)

 

Topp tio mest spelade album i Sverige 2020:

1. Victor Leksell – Fånga mig när jag faller
2. The Weeknd – After Hours
3. Yasin – 98.01.11
4. Dree Low – Flawless 2
5. Pop Smoke – Shoot For The Stars, Aim For The Moon
6. Lewis Capaldi – Divinely Uninspired To A Hellish Extent
7. Kygo – Golden Hour
8. Dree Low- Flawless
9. Harry Styles – Fine Line
10.Billie Eilish – When We All Fall Asleep Where Do We Go

Christel Valsinger