Förlag 17 november 2020

Tunga samarbeten för Patrik Berger

Patrik Berger har på sitt digra CV att han gjort Dancing On My Own ihop med Robyn. Nu har han adderat Bruce Springsteen till meritlistan. Och det kunde ha blivit en ikon till.

När stjärnproducenten Jack Antonoffs band Bleachers på måndagen släppte en ny singel blev det rubriker över hela världen om att Bruce Springsteen är med. Men låten Chinatown och det kommande albumet har fler knorrar än så. Det berättar Antonoffs medproducent Patrik Berger.

Men innan vi kommer till detta ska det bockas av hur detta egentligen gick till? Till att börja med att han jobbar med popvärldens kanske hetaste producentnamn efter Antonoffs arbeten med namn som Taylor Swift, Lorde och Lana Del Rey:

– Jag hade tidigare jobbat med Jack på Bleachers debutskiva. Sen har vi hållit kontakten och nu ville han att jag skulle komma till New York för att arbeta på nytt material. Tanken var att jag skulle vara där en vecka och göra en låt men det slutade med att jag åkte fram och tillbaka under det senaste året och gjorde hela skivan. Vi hann precis klart sista låten innan coronan slog till, berättar Uppsalaexporten Berger.

Hur gick det till att Springsteen blev involverad?

– Låten Chinatown hade Jack skrivit innan jag kom dit, men vi producerade den ihop. Av någon anledning är han polare med Bruce, båda är från New Jersey. Jack var på middag en kväll hemma hos Bruce, med dennes fru och Paul McCartney, och spelade då upp lite nya låtar som vi höll på med. Bruce gillade Chinatown och frågade om det var ok om han fick testa att lägga en vers. Så middagen slutade med att Jack fick med sig vokalerna hem efter att dom spelat in i Bruce hemstudio. Tillbaka i Electric Lady-studion gick vi igenom allt material, valde sångtagningar och gjorde en massa pålägg, så det skulle låta ännu mera Springsteen…

Men ni kunde ha fått med även en annan middagsgäst:

– Ett par dagar senare frågade McCartney om han fick komma förbi studion och jamma, Men då hade jag redan flugit hem till Stockholm och Jack till LA…

Patrik Berger har som största meriter här hemma att han skrev och producerade Dancing On My Own ihop med Robyn. Låten listas i dag flitigt som en av 2000-talets största låtar. På Spotify toppar I Love It med Icona Pop som närmar sig en halv miljard streams. 2018 släppte Patrik ett album ihop med Markus Krunegård under namnet BC Unidos.

Lars Nylin