Nyheter 27 oktober 2020

Nyss mastrat: MI väljer bland veckans releaser

Från franska Woodkids mörka ljudlandskap till norska Boy Pablos dansanta romanser. Här är låtarna som får MI:s Christel Valsinger och Lars Nylin att gå i spinn denna veckan.

Lars väljer:

WoodkidS16 (album)

Årets album. Många tyckare runt om i världen skriver just nu så om Yoann Lemoines nya album. Och varför inte, S16 med Lemoine under artistnamn Woodkid, låter efter några lyssningar som en självklar kandidat. Inte minst är det fantastiskt att i dessa tider få höra ett album gjort enligt albumkonstens alla regler inklusive inspelning i Abbey Road. Uttrycket är stort, större, störst, stundtals som ett filmsoundtrack utan bilder. Lemoine började som regissör och kan alla trick. Möjliga referenser: James Blake, Portishead, Massive, Hans Zimmer, med junglebeats i botten. Och så Lemoines melankoliska chansonröst. När inte en japansk barnkör får ta över. Ja, självklart finns här även en kör [Caroline/Universal].

Lisa Nilsson100 (låt)

Redan när Så mycket bättre skvallrade om att Lisa Nilsson och Ana Diaz skulle vara med i samma program tänkte jag att 100 var som skapad för la Nilsson. Låten var stark när den kom med Ana själv förra året och blev på något sätt ännu mer mjukt hårdslående när den i våras kom till ett albumsammanhang. Och vilken final det mötet blev på första kvällen av årets säsong. Nu måste jag genast lyssna in mig långt mycket mer på Ana. Lisa vet man ju liksom var man har, d v s i den absoluta toppen av svensk populärmusik. Kan man förresten hoppas på att Lisa även får göra Magnolia längre fram i serien? [Diesel/Playground]

Bruce SpringsteenA Letter To You (album)

A Letter To You är inget mästerverk, med det är en mäktig underskrift av att Springsteen även vid 71 förmår att komma mycket nära det han gjort i sina största ögonblick. Låtar som House of A Thousand Guitars, If I Was The Priest och Ghosts utmanar The Rising som det bästa Bruce gjort efter år 2000, med ett rakt genom explosivt E Street Band. Han får dessutom mitt i det självbiografiska in några fina intrikata smällar mot clownen i Vita Huset. Det kan det inte bli för många av veckan innan valet [Columbia/Sony].

HurulaJehova (album)

Jehova innebär att Robert Hurula tar ännu ett steg bort från sin postpunkiga bakgrund jämfört fjolårets blytunga Klass. Men att tonläget är ett snäpp mer pop betyder knappast att det blir lättviktigt. Det blir inget som kommer ur munnen på den till synes evigt dystopiske – och hårdslående – norrbottningen från Bandhagen [Razzia/Sony].

Christel väljer:

JÁNA (feat VanJess)Green  (låt)

Uppsalabördiga JÁNA har tidigare samarbetat med Little Dragon. Inför det här låtsläppet kontaktade hon nigeriansk-amerikanska systerduon VanJess via Instagram, som blev så förtjusta i låten att de gärna ville medverka. Green är lyxig, jazzinfluerad r&b med en air av storstad och neonljus. Ny EP i början av nästa år. [Majestic Casual]

H.E.R. Damage (låt)

Mer R&B. Femfaldigt Grammynominerade H.E.R. (Gabriella Wilson) är tillbaka med ny musik. Damage börjar som en 80-talsdoftande ballad med sordinförsedd trumpet, men paras snart med en tung baskagge och en svidande fin melodi. [Sony Music]

Sarah KlangCanyon (låt)

Första smakprovet från Sarah Klangs kommande tredje album Virgo är en ljus, hoppfull poplåt om att inte längre vara ledsen eller en fånge i sina känslor efter ett uppbrott. Det känns verkligen som att hon håller på att befästa en position som en av Sveriges riktigt stora stjärnor nu. [Pangur Records]

Boy PabloWachito (album)

Chilensk-norska Nicolas Muñoz och hans Boy Pablo var en av förhandssnackisarna på årets by:Larm. Konserten lyckades också leva upp till hypen med dansant pop som lyfte humöret på alla som tog sig in i den fullsmockade konsertlokalen. Efter två tidigare utgivna EP:s finns nu ett album, fyllt av rara, romantiska alster med lika delar gitarrslingor och congas. Rena friskvården i dessa tider. [777 Music]