Nyheter 26 oktober 2020

Sofia Jannok får Taube-stipendiet

Artisten och låtskrivaren Sofia Jannok får Evert Taubes stipendium för 2020 av tidningen Vi. ”För vidsynt musikskapande på tre olika språk och en sällsynt förmåga att omsätta politisk drivkraft till popdängor i tiden”, lyder motiveringen.

”Jag grät av lycka! När jag läser listan över de tidigare pristagarna blir jag djupt tagen. Det är fantastiskt att ni ser till hela landet och förstår hur viktigt det är med lyrik som skildrar olika perspektiv”, säger Sofia Jannok i en intervju i ett kommande nummer av Vi.

Taubestipendiet instiftades 1960 av Tidningen Vi och Evert Taube och är den enda utmärkelse i Taubes namn där han själv deltagit i instiftandet. Priset ges för ”sångbar dikt, eller tonsättning av dikter”, enligt Evert Taubes egen formulering.

De senast årens stipendiater inkluderar Jason ”Timbuktu” Diakité, Annika Norlin, Emil Jensen, CajsaStina Åkerström och Nino Ramsby.

Christel Valsinger

Foto: Jonas Burman