Nyheter 6 oktober 2020

Stockholm Jazz Festival lanserar digital festival

På fredag är det dags för Stockholm Jazz Festival, som trots pandemi bjuder på nästan 150 evenemang i år. Men festivalen blir också digital i år, för de som inte vill eller kan besöka festivalen fysiskt.

– Delar av vår publik har inte kunnat ta sig till konsertsalarna ännu eftersom de befinner sig i riskgrupp. Dessutom, med det ytterst begränsade antal biljetter vi kan erbjuda i och med de restriktioner som ligger, är efterfrågan väldigt mycket större än tillgången. Därför är vi glada över att kunna erbjuda så mycket som 40% av vårt utbud även digitalt, säger Sara Asplund, marknadschef på Stockholm Jazz Festival i ett pressmeddelande.

Ett 60-tal av festivalens 150 evenemang kommer att streamas live från hemsidan. Det handlar om allt från konserterna på de större lokalerna, som 4 Wheel Drive från Oscarsteatern och Lina Nyberg Tentett på Musikaliska, till streams från de riktigt små, intima scenerna som Fredrik Ljungkvist/David Stackenäs/Katt Hernandez från Fylkingen.

Några kvällar är det tre-fyra konserter som erbjuds i streamad version medan andra kvällar är fullspäckade med upp till åtta  konserter på en kväll. Tittarna ombeds donera en summa för titten via swish. De arrangörer som kommer att streama sina konserter är: Fasching, Oscarsteatern, Twang, Reimersholme Hotel, Engelen, Grand Hotel Saltsjöbaden, Fylkingen, Glenn Miller Café, Stallet Världens Musik, Musikaliska och Södra Latin. Fler arrangörer kan tillkomma.

– Att kunna erbjuda publiken 60 konserter från ett tiotal olika arrangörer i Stockholm under en och samma festival gör oss till en av de största streamade eventen i Sverige. När arrangörer går på knäna och enbart får ta in en bråkdel av sin normala publikkapacitet är varje krona viktig för att hålla det musikaliska ekosystemet vid liv. Det känns fint att vi kan erbjuda en plattform där musiker och arrangörer kan nå ut till en stor och intresserad publik, säger festivalchef Eric Birath.

Mer info om festivalen i både fysiskt och digital form finns här.

Christel Valsinger