Förlag 28 september 2020

4 Snabba: Oskar Hellqvist, stöttar hjärtebarnsfonden med ny ”Heartbeats”

Oskar Hellqvist råkade två gånger om ut för att hans söner föddes med ett hjärtfel. På initiativ av Oskar kommer det nu en kampanjfilm för organisationen Hjärtebarnsfonden där Amason gjort en version av The Knifes Heartbeats med samplade hjärtslag.

Varje år föds 2 000 barn i Sverige med olika typer av hjärtfel, något som Hjärtebarnsfonden uppmärksammar med olika projekt. Fonden har ett par gånger i år fått hjälp av Oskar Hellqvist, Creative Director på kommunikationsbyrån Abby Priest och hans hustru Carina. Paret har två gånger om råkat ut för att deras söner fötts med hjärtfel och nu står Oskar bakom att gruppen Amason till en kampanjfilm gjort en version av The Knifes Heartbeats. Den drabbade ettåringen Dantes samplade hjärtslag utgör låtens beat.

Låten släpps på tisdag, 29 september, på WHO:s internationella hjärtdag. Vi kontaktade Oskar för en 4 Snabba.

Vad är Hjärtebarnsfonden?

– Hjärtebarnsfonden är en organisation som bidrar till forskning och stöttar barn som drabbas av medfödda hjärtfel och deras familjer.

Vem är du själv?

– Jag är Creative Director och partner i kommunikationsbyrån Abby Priest i Stockholm.

Hur uppstod idén med musiken – och hur gick det sedan till?

– Den 19: augusti 2014 fick jag och min blivande fru Carin vårt första barn. En pojke. På rutinkontrollen strax innan vi skulle åka hem upptäckte doktorn att han hade svag puls i ljumskarna. Där började en resa som delvis slutade med operation nere i Lund, men som för oss, och så många andra, aldrig kommer sluta helt. Frans föddes med ett hjärtfel som gjorde att han fick en livshotande förträngning på stora kroppspulsådern pga. fel på en hjärtklaff. Tack vare fantastisk sjukvård opererades han och överlevde.

– Den 19:e december 2019 föddes vårt tredje barn Bo. På Danderyds sjukhus upptäckte en läkare ett blåsljud på hjärtat. Kort senare konstaterades det att han fötts med samma klaffel som sin storebror. Ett trauma som då återupprepades för oss som föräldrar. Där nånstans gick en säkring på mig. Känslan av total maktlöshet var för mycket att hantera. Det gjorde att jag kände mig tvungen att försöka göra något handgripligt. Då föddes idén om att försöka samla in pengar till Hjärtebarnsfonden. Jag kontaktade dem och det slutade med att jag och min sambo Carin livestreamade vår son Bos hjärtslag på digitala utomhustavlor, i banners online och via sociala medier för att skapa uppmärksamhet om hur vanligt problemet är med medfödda hjärtfel samt samla in pengar på alla hjärtans dag. Efter det tog jag in Hjärtebarnsfonden som pro-bono-kund på byrån och vi började jobba på det här projektet.

– Karin och Olof (Dreijer, The Knife) gav oss sin välsignelse att använda den fantastiska texten till Heartbeats under våren och när vi hörde av oss till Amason tyckte de det var ett fint projekt. Jag är otroligt tacksam till dem och till alla andra som bidragit. Det ger inger hopp att se hur generösa folk kan vara.

Vad har du själv för starkaste minnen av musik ihop med engagemang i saker?

– Musik har alltid varit otroligt viktig för mig. Hjärtebarnsfonden har en tagline som lyder ”Ett trasigt barnhjärta förändrar allt” och det stämmer verkligen. För mig hände det något när jag och Carin tvingades in i det här. Det gäller nog alla som går igenom något jobbigt men när jag lyssnar på musik idag är det mycket som får ny innebörd. Inte minst låttexten till Heartbeats. Som hjärtebarnsförälder känns den nästan skriven för oss.

www.hjartebarnsfonden.se

Musik: Heartbeats

Text & musik: Karin Dreijer och Olof Dreijer

Artist: Dante & Amason

Exekutiv producent: Pontus Winnberg

Music Supervisors: André Brink & Jonas Holst (Universal Music Publishing)

 

 

Lars Nylin