Nyheter 18 september 2020

Studiosession online

Nu även en bekant svensk live på nätet. Det är Studio Baggpipe i Stockholm, f d EMI-studion, som inleder 26/9 med trumslagaren Per Lindvall.

En ny live-onlineupplevelse där åskådarna får möta världsledande musiker, artister och band i deras mest intima arbetssituation — under musikinspelning, det kommer Baggpipe i Stockholm att presentera med start 26/9.

Först ut i denna satsning är trumslagaren Per Lindvall.
Han kommer tillsammans med ljudteknikern Willem Bleeker och inbjudna gäster att bjuda på en tre timmars livesändning med fokus på just trummor och ljudteknik. Tittarna har möjlighet att kunna ställa frågor direkt till de medverkande.

– Under åren har jag fått frågan tusentals gånger om hur jag tar mig an hantverket som trummis. Det här är i princip en vanlig dag på jobbet för mig där det finns en möjlighet för alla som vill se hur det går till att följa med. Samtidigt är det här ett spännande koncept som jag tror kan sätta en ny standard för hur man både kan göra konserter och skapa andra upplevelser digitalt, säger Per Lindvall.

-Vår vision är att minska avståndet mellan publik och kreatör och återskapa det starka värdet som finns i en musikers prestation. Genom vår plattform behåller kreatörerna kontroll över sitt material, samtidigt som konsumenterna vet att pengarna går till de som skapar innehållet, fortsätter Nicci Notini Wallin, medgrundare till plattformen Reakt Live där eventet sänds.

-Att dessutom kunna få möjliggöra att många unga musikintresserade för första gången kan komma riktigt nära och inspireras av en av våra främsta är naturligtvis även en hjärtesak. Framför allt i rådande läge när vi behöver hitta nya hållbara sätt för att både musikkreatörer ska kunna leva på sin spetskompetens samt fortsätta inspirera till att utöva musik, säger Alvora Larsdotter VD Baggpipe Studios.

Sändningen sker på Reaktlive.com 26/9 kl 14-17 och innehållet modereras av journalisten Konrad Olsson, chefredaktör på Scandinavian MIND.

Under det första eventet får tittarna ta del av hela inspelningskedjan; allt från mikrofonval till rumsakustik och effektinställningar. Det gås in i detalj trummornas placering, val av cymbaler och trumskinn med Per Lindvalls personliga trumtekniker. Utöver sändningen får de som köpt biljett tillgång till bonusmaterial i form av video när Per spelar, råfiler på separata trumkanaler, stems, playalongs och instruktioner att gotta sig åt i efterhand.

Eventet sker via en Multi Cam med 12 kameror i 4K-kvalitet. Ljudet mastras live av teamet på Cutting Room. Under dagen kan de som köpt biljett dessutom ställa frågor till Lindvall och Bleeker som de besvarar live under sändning, samtidigt som tittarna får ta del av atmosfären och dialoger mellan de medverkande i studion.

Sändningen går endast att se denna dag. Tittarna har möjlighet att pausa sändningen och se den i sin helhet fram till midnatt samma dag. Mer info och biljetter finns på reaktlive.com.

Baggpipe Studios uppmärksammades av Musikindustrin förra året när den dels fyllde 50 år, dels hotades av rivning. Den blev i december 2019 också indirekt uppmärksammad när platsen utanför studion blev en spontan minnesplats över Marie Fredriksson, efter sångerskans bortgång.

Lars Nylin