Nyheter 14 september 2020

The Bank öppnar kontor i Finland

Det nordiska musikbolaget The Bank ser stor potential bland finska artister och musikproducenter. Nu har bolaget öppnat kontor i Helsingfors.  

The Bank är musikförlag, skivbolag, management och även en betydande aktör inom livescenen i Danmark. Bolaget har sedan tidigare huvudsäte i Köpenhamn och kontor i Stockholm och tar nu alltså steget in i Finland.

The Banks långsiktiga mål är att utnyttja de olika styrkorna och särarterna i Norden för att att exportera skandinavisk musik och artister, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Jag har varit verksam i och genom hela det ”svenska popundret” och försöker ta med mig de kunskaperna in i vårt nordiska bolag, säger Ben Malén, VD för The Bank Music Helsinki Oy och Senior A&R för Norden.

I Köpenhamn leds The Bank av skivbolagsveteranen Jakob Sørensen, som bland annat ligger bakom Lukas Grahams och Alphabeats internationella framgång.

– Visionen med The Bank är att skapa ett nordiskt bolag där vi genom att ta tillvara på varandras kunskaper kan skapa ett oslagbart lag i musikexport, säger Jakob Sørensen.

The Bank har under sina fyra första år haft stora internationella framgångar genom sina låtskrivare och producenter som har gjort musik till artister som SigalaBecky HillTory LanezJoyner Lucas, Bad Bunny, RussYoungBoy Never Broke Again och JUNG.

Oskar Pullinen är sedan ett par månader anställd som A&R för The Bank i Helsingfors. Även om Sverige är föregångare inom musikexport så har Finlands musikindustri de senaste åren internationaliserats betydligt, enligt The Bank.

– Oskar innehar den unika och härliga kombinationen av musiker, musiknörd, orädd och ”doer”. I Oskar ser vi en stor talang som på sikt kommer att utvecklas till en skicklig och viktig spelare på den finska och internationella marknaden, säger Ben Malén.

– För mig är The Bank den perfekta basen för att skapa ny fenomenal musik och jag ser verkligen fram emot att jobba med alla talangfulla aktörer, säger Oskar Pullinen.

Christel Valsinger