Nyheter 8 september 2020

4 Snabba: Gaphals, 10-årsjubilerande skivbolag och arrangör

Linköpingsbaserade skivbolaget och konsertarrangören Gaphals firar tio år den här veckan. MI tog en lägeskoll med bolagets drivande krafter Patrik Lindecrantz, Kaj Sivervik och Patrik Blom.

Grattis! Hur firar ni?

– Planen var att fira stort med en festival och fest, samt med en serie konserter under hela året. Sen kom en pandemi emellan. Så det blir ett litet intimt firande och konsert med bandet Knifven som vi har jobbat med under nästan alla dessa 10 år, samt Sweet Teeth ett ganska nytt sjukt bra band från trakterna.

Det finns säkert flera höjdpunkter från de gångna tio åren, men om ni skulle välja en?

– Precis som du säger finns det hundratals höjdpunkter, men en är väl att vi alldeles nyss öppnat vår egen skivbutik Freight Train Record Store. Tankarna om att ha en skivbutik har funnits med oss sen starten, så det är kul att det till sist har blivit av. Vi har ju alltid själva älskat att gå runt i skivaffärer och bläddra i backarna, samt att vi gillar boken/filmen High Fidelity och filmen Empire Records.

– Konsertmässigt var det mäktigt att arrangera de två första påvebytena med Ghost. Att 2017 få ett erkännande genom att motta Lars Winnerbäcks Nyponstipendium var såklart också en höjdpunkt som bör nämnas.

Ni har varit kreativa under detta pandemiår. Ni erbjöd hemkörning av skivor i våras för att nå ut till personer som isolerat sig till följd av viruset och som arrangör har ni också hållit Coronaanpassade konserter för max 50 personer under sensommaren. Men hur har det egentligen varit att driva independentbolag 2020?

– Såna här situationer tvingar fram en hel del kreativa lösningar och vi har varit tvungna att vända och vrida på allt. I början av pandemin var det mest akuta kring spelningar, men nu märker vi mer och mer av krisen på alla fronter. Så vi gör precis som vi alltid har gjort, gasar oss ur svackan. Men vi måste vara ärliga och säga att det är ett tungt år.

Vad händer på Gaphals framöver?

– Vi sliter blod och stångar våra huvuden mot väggen i försök att överleva och förnya oss under pandemin. Sen har vi såklart ett gäng skivor och (coronasäkrade) konserter på gång.

Christel Valsinger 

Bilden fr v: Patrik Lindecrantz, Patrik Blom, Kaj Sivervik.