Nyheter 17 augusti 2020

Monica Z-stipendier till tre

Monica Zetterlunds Minnesfond har utsett 2020 års stipendiater. Årets stipendiater är dragspelaren Bengan Janson (bilden) i kategorin etablerad artist, trumslagaren Cornelia Nilsson i kategorin ung lovande artist samt pristagaren Henrik Dorsin i det nyinstiftade ”Monica Zätas Filurpris”.

Juryns ordförande Ann Allan skriver om Bengan Janson:

”Få är så gränsöverskridande som Bengan Janson. Han fick sitt första dragspel som åttaåring och har ända sen dess sett till att hamna i så många och brokiga konstellationer som bara är möjligt. Hans liv har bestått av inspelningar och konsertturnéer runt om i världen tillsammans med musiker och artister som Ann-Sofie von Otter och Loa Falkman, Björn Ståbi och Anders Jakobsson, Marie Fredriksson, Lisa Nilsson, Björn Skifs, Sven-Bertil Taube … Listan kan göras oändligt lång. Tillsammans med Kristina Lugn och Allan Edwall bildade han gruppen De Tröstlösa. Och eftersom jazzpianisten Oscar Peterson varit en av Bengans husgudar var han särskilt lycklig över att få spela in en skiva med pianisten Jan Lundgren och den gitarrist som ingick i Oscar Peterson Trio; Ulf Wakenius. Bengan åtnjuter en gränslös respekt, både av sin publik och av sina medmusiker. Oavsett stilart, ålder eller kön är hans kollegor rörande samstämmiga i sina superlativer och det är idel stora ord: ”Bengan Janson har inga brister. Han har alla komponenter. Han behärskar alla genrer. Han är innerlig och ömsint. Han är helgjuten in i minsta cell. Han är en av våra största. Och han är folkkär. På riktigt.”

Monica Zetterlund skulle den 20 september ha fyllt 83 år, och stipendierna skulle traditionsenligt ha delats ut under en hyllningskonsert på Berwaldhallen den 27 september. På grund av rådande pandemi ställs dock årets konsert in. Minnesfonden kommer istället att hylla både årets och nästkommande års stipendiater i september 2021.

Lars Nylin

Foto Emrik Janson