Nyheter 7 augusti 2020

UNITED STAGE OCH COPENHAGEN MUSIC PRESENTERAR UNITED STAGE GROUP

De tre nordiska artistagenturerna United Stage Sverige, United Stage Norge och Copenhagen Music blir genom en sammanslagning nu United Stage Group. Universal Music Sverige är delägare i det nyskapade bolaget.

Under augusti sker sammanslagningen av den ledande danska liveagenturen Copenhagen Music och United Stage Norge samt den största oberoende svenska liveagenturen United Stage. Tillsammans bildar dom United Stage Group.

United Stage representerar idag närmare 250 artister och genomför årligen över 3 000 arrangemang i Sverige och Norge. United Stage representerar artister som Lars Winnerbäck, Darin, Melissa Horn, bob hund, Junior Brielle, Danny Saucedo och Smith & Tell. Förutom sin verksamhet som agenter, turnéproducenter och konsertarrangör driver United Stage även artistmanagement för ett 20-tal artister.

Anders Larsson, VD och grundare av United Stage, kommenterar i ett pressmeddelande:

-Vi på United Stage har en ganska enkel filosofi som sedan starten drivit oss framåt. Vi tror på magin i mötet mellan en artist och en publik. Som marknadsledande i Sverige, och på stark uppgång i Norge, har vi i flera år strävat efter att bredda marknaden för våra artister till en nordisk plattform. Med denna strategiska sammanslagning skapar vi nu bästa möjliga struktur för en riktigt stark nordisk verksamhet som kommer att gynna både vår personal i sitt dagliga arbete, våra samarbetspartner, men framför allt våra artister som alltid är det viktigaste för oss och står i fokus för hela vår organisation.
Jag ser väldigt mycket fram emot samarbetet med Copenhagen Music och vår gemensamma strävan att bygga Nordens bästa artistbolag.

Copenhagen Music grundades 2008 och har snabbt etablerat sig som den ledande liveagenturen i Danmark, och arbetar med artister som Lukas Graham, Rasmus Seebach, Suspekt och Medina. Copenhagen Music har även en lång historia med att bygga varumärkesupplevelser med företag som Novo Nordisk, Rema 1000, Sallling Grooup och Bestseller.

”Sammanslagningen av United Stage och Copenhagen Music kommer kraftfullt att stärka båda bolagens förmåga att arrangera konserter i hela Norden” summerar pressmeddelandet.

För den danska marknaden kommer Copenhagen Music att samarbeta med alla artister signade till United Stage och vice versa för artister signade till Copenhagen Music.

Jimmi Riise har blivit utsedd till Nordic CEO för United Stage Group. Han kommenterar:

-Sammanslagningen av United Stage och Copenhagen Music är ett banbrytande samarbete som kommer att bana väg för ett kreativt flöde mellan Sverige, Norge och Danmark. United Stage har ofta varit vår go-to-partner i Norge och Sverige, och jag beundrar starkt det som Anders och hans team har byggt under de senaste 30 åren. Detta partnerskap ger helt nya förutsättningar för våra artister bortom deras lokala scener och introducera dem för nya fans och arenor över hela Norden. Sammanslagningen med United Stage är därför det mest självklara och strategiskt viktigaste steget för våra företag och artister. Det nya samarbetet kommer att ge oss möjligheter att utveckla artistkarriärer i hela vår region och ta våra artisters karriärer till helt nya höjder. Let the music play!

Universal Music Sverige kommer att vara delägare i den nya sammanslagningen. ”Universal Music Group är världens ledande musik och entertainment bolag och har en lång och gedigen historia av att hitta och utveckla de mest framgångsrika och kritikerrosade artisterna i Norden och över hela världen. Universal Music Sverige inser vikten av att etablera en stark liveplattform där fans och artister kan mötas och nya möjligheter öppnas upp för dess artister” sägs det vidare i pressmeddelandet.

Joakim Johansson, VD för Universal Music Sverige, kommenterar:

-Jag är otroligt stolt att kunna utveckla Universals långvariga relation med United Stage och Copenhagen Music. Under många år har Universal sökt efter nya och innovativa sätt att utveckla och etablera långsiktiga artistkarriärer, och eftersom musikälskare idag har tillgång till alla världens musik genom ett snabbt klick så är jag övertygad om att investera i konsertupplevelser är viktigare än någonsin tidigare för att kunna skapa helhetsupplevelser mellan artister och fans. När livescenen återigen öppnar upp vill vi förbättra våra artisters förutsättningar, både kreativt och ekonomiskt, och denna sammanslagning kommer att vara ett sätt att säkra detta. Den känsla du upplever när ljusen dämpas på arenan och publiken börjar jubla och när artisten äntligen äntrar scenen kan skapa ett band mellan artist och publik som inte går att nå på ett annat sätt. Det här är en milstolpe för svensk musikindustri.

Lars Nylin