Nyheter 7 augusti 2020

ESC till USA 2021

Det har ryktats om i några år. Nu tycks det hända: Eurovision Song Contest går på export till USA som American Song Contest.

Tidigare i år gjorde Will Ferrell Netflix-succén Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga. Nästa år får amerikaner ännu mer av “mello”-intryck. Eurovision Song Contest går på export som American Song Contest med devisen ”50 States – One Nation”.

Soloartister, duos eller grupper om maximalt sex personer, från de olika delstaterna, kommer att tävla i kvartsfinaler och semifinaler inför en stor final.

Juryn kommer enligt tidningen Variety att innehålla ”professionella” inom musikbranschen i USA, med bakgrund i olika genrer. Inget är ännu officiellt om hur det ska sändas i USA men det slås fast att det blir ”på bästa sändningstid” och efter finalen av Eurovision Song Contest.

I teamet bakom exporten finns bekanta svenska TV-namn som Martin Österdahl, Anders Lenhoff, Peter Settman och inte helt överraskande, Christer Björkman. Den senare säger till Variety:

– Det är en sådan ära att ta all sin kunskap om formatet och göra om det från noll och sedan ta det till en publik som inte har någon historia med det.

Exekutiv producent blir Ben Silverman med meriter som tidigare importerat till USA europeiska format som Big Brother, Biggest Loser och även The Office. Han säger till tidningen:

– Jag har jobbat med att lyckas med detta i 30 år. När jag var ordförande för NBC, när jag var agent på William Morris och när jag började på produktionsbolaget Reveille. Jag älskar formatet. När USA är mer splittrat än någonsin kan vi samla oss kring vår kärlek till musik.

Lars Nylin