Nyheter 21 juli 2020

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Deep Purple! Elliphant! The Chicks! Troy Sivan! Här var det nymastrade alster utvalda av MI:s Christel Valsinger och Lars Nylin. Allt släppt under den sensate veckan.

Lars väljer:

ChicksGasligther (album)

Wow! Här trodde jag att Chicks första album utan ”Dixie” och första ö h t på 14 år skulle bli någon form av politisk handgranat. Istället är det en annan sorts attack som helt dominerar. Gaslighter rusar direkt in bland dom starkaste i skilsmässoalbumens långa historia. Natalie Maines ex efter 20 år, skådespelaren Adrian Pasdar, får sig en rad tirader som är milt uttryckt franka. Men även bortsett från dom grafiska texterna är det ett extremt starkt album, i sparsmakad men sylvass produktion av Jack Antonoff. Efter några lyssningar låter det som det bästa ”kommersiella” albumet från 2020. Favoritlåt hittills March March, men även texten i Tights On My Boat är sånt som inte går att skaka av sig i brådrasket [Sony].

Deep PurpleNothing At All (låt)

Det låter visserligen mer som något av Procol Harum eller en midtempo-ballad från Emerson Lake & Palmer än klassiskt Deep Purple. Men det tredje smakprovet från augustialbumet Whoosh! är likväl en påminnelse om att de engelska veteranerna fortsatt gör angelägen rockmusik. Ian Gillan står för det ikonstämplade, men de i sammanhanget ”nytillkomna” (det är många år nu…) Steve Morse och Don Airey dominerar den Bob Ezrin-producerade låten till ett resultat som gör att Deep Purple åtminstone på skiva är en högst relevant grupp även 2020. Albumet kommer 7/8 [Edel].

The PretendersHate For Sale (album)

Det elfte albumet med Chrissie Hynde & co är inget mästerverk. Men det är en mer än habil påminnelse om den eviga glöden i sångerskan och inte minst sanningssägaren/iakttagaren från Akron. På ett album som mestadels rör sig i bekanta Pretenderssfärer – från rockabillyfärgat till taggig soul – finns dessutom åter den ursprunglige trummisen Martin Chambers med [BMG Rights/Warner].

Moonica MacSjunga (låt)

Moonica Mac börjar bli en stammis i den här spalten. Det är tredje gången som vi pushar för en låt med en sångerska som alltmer låter som en självklar ny bit i det pussel som föreställer svenska sångerskor med ett ben i pop och ett annat i något mer jazzfärgat. Den nya låten är ett samarbete med Amanda Bergman (en annan pusselbit) och Petter Winnberg från gruppen Amason, men slutresultatet styr bort från alla farhågor att det skulle bli Amason Mark 2 [Moonica Mac].

Christel väljer:

Elliphant – Uterus (låt)

Elliphant hördes i Tove Los Bitches för ett par år sen, men  det har hunnit gå fyra år sedan hennes senaste album Living Life Golden. I nya singeln sjunger hon själfullt om om sin egen födelse i en nedtonad, ballad med gitarr, orgel och gospeldoftande körer. Videon visar också en höggravid Elliphant. ”Those were the days / In that good old uterus” måste vara en av årets bästa refrängtexter hittills. [Create Music Group]

Rumer – That’s That (låt)

Brittiska singer/songwritern Rumer tolkar låtar av den amerikanske låtskrivaren Hugh Prestwood på sitt kommande album Nashville Tears. Prestwood som framförallt verkar på countryscenen, har skrivit låtar som framförts av bl a Judy Collins, Alison Krauss och Trisha Yearwood. Vemodiga That’s That gjordes av Michael Johnson och blev en liten countryhit i USA 1988. Rumers mjuka röst får den att låta som en klassiker. [Cooking Vinyl]

Benee Night Garden (feat. Kenny Beats & Bakar) (låt)

”Groovy” och ”quirky” är ord som använts för att beskriva Benees musik, som är svår att trycka in i en genre. Genombrottshiten Supalonely blev en TikTok-favorit och streamingsuccé. Night Garden är inte lika lättillgänglig, men en fröjd för örat med lekfulla sångarrangemang. Benee, som egentligen heter Stella Rose Bennett kommer från Auckland, Nya Zeeland och vann fyra priset på New Zeeland Music Awards förra året. [Republic/Universal]

Troy SivanEasy (låt)

Troy Sivan har åter jobbat med svenska producenten Oscar Görres, som tidigare varit inblandad i underbara Troy-hittarna My My My! och I’m So Tired. Easy är lätt och luftigt producerad synth-pop om en relation på fallrepet. Låten finns med på ep:n  In A Dream, som kommer den 21 augusti och även innehåller tidigare släppta Take Yourself Home. [Universal]