Nyheter 14 juli 2020

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Musikindustrins Christel Valsinger och Lars Nylin väljer bland aktuella releaser och hittar allt från nytt med Zara Larsson till ännu ett skäl att upptäcka landets vassaste mest okända rockexport.

Lars väljer:

Blues PillsKiss My Past Goodbye (låt)

Första smakprovet från det kommande albumet med det, ännu så länge, på hemmaplan märkligt okända Örebrobandet. Elin Larssons explosiva sång och bandets psykedeliska funkiga hårdrock förtjänar en status som en av våra stora rockexporter. Vilket Blues Pills de facto är i bl a Tyskland där 2016 års Lady In Gold blev etta på albumlistan [Nuclear Blast].

The JayhawksXOXO (album)

Visst, titeln är en käreksfull lek med Elliot Smiths gamla titel XO. Stundtals finns det även musikaliska referenser till den bortgångne singer/songwritern, men dominant på amerikanernas elfte album är en snygg hybrid av americana och Beatles-färger. Bandledaren Gary Louris har demokratiskt släppt in alla medlemmar till låtskrivande, men den låt som låter mest klassisk The Jayhawks är föga överraskande ett av Louris egna bidrag, inledande This Forgotten Town [Shake/Border].

Snoh AlegraDying 4 Your Love (låt)

Ännu ett snyggt styrkebesked från Uppsalaslättens bidrag till global soul. Jag hakade först upp mig på den 90-talistiska titeln, men alla frågetecken raderades ut efter första andning från Snoh. Ingen som någonsin älskat glassig soul a la Sade får missa denna enorma begåvning [Artium].

Rufus WainwrightUnfollow The Rules (album)

Rufus Wainwrights tionde album innebär en återkomst till pop efter ambitiösa sidospår (?) i opera och Shakespeare-sonetter. Att albumet är inspelat i samma studio som han använde för debuten 1998 är talande för något som Wainwright metaforiskt beskrivit som ett ”bokstöd” i hans karriär. Men ambitionen är  stor även här, några spår tyngs av det teatraliska anslaget, men som i spår som inledande Trouble In Paradise är det både lättsamt och episkt på samma gång, en av Rufus Wainwrights många begåvningar [BMG/Warner].

Christel väljer:

Gillian Welch, David Rawlings: All the Good Times (album)

Gillian Welch hon har inte släppt ett eget album sedan 2011, men ett akustisk coveralbum ihop med parhästen David Rawlings är också en fin present. Albumtiteln är hämtad från låten All The Good Times Are Past And Gone, vilket ju känns passande i dessa pandemitider (även om den nog handlar om förlorad kärlek). Här finns också tolkningar av singer/songwriters och countryartister som Bob Dylan, John Prine och Elisabeth Cotten samt klassikern Jackson, kanske mest känd med Johnny Cash och June Carter. [Acony Records]

Katy Perry: Smile (låt)

Svängig energiboost med sampling från Naughty By Natures Jamboree från -99 och en text om att ha kommit ut på andra sidan av en tung period. Smile är också titeln på ett kommande album (augusti) som bl a ska innehålla tidigare singeln Harleys in Hawaii, där svenske Johan Carlsson från bandet Carolina Liar är en av låtskrivarna. [Capitol Records]

RAYE: Natalie Don’t (låt)

Brittiska sångerskan RAYE (Rachel Keen) har under året haft framgångar på Englandslistan i samarbeten med DJ Regard (Secrets) och Jax Jones och Martin Solveig (Tequila). Som låtskrivare har hon ett superstarkt CV med låtar med bl a John Legend, Major Lazer, Charli XCX, Ellie Goulding, Beyoncé och Khalid. Hennes solokarriär borde med andra ord vara på väg att ta fart, inte minst tack vare den här snygga melankoliska discopärlan med funkig bas och en text som flirtar med Dolly Partons Jolene. [Universal]

Zara Larsson: Love Me Land (låt)

Redan i första versraderna får Zara Larsson briljera med sin röstskicklighet i den här nya singeln och det utan att det känns forcerat. Låten skrevs tillsammans med Julia Michaels, Justin Tranter och Jason Gill under en session i L.A precis innan pandemin satte stopp.  Tajta stråkar och fin luftig refräng i kombo gör Love Me Land till en spännande ingång till albumet som släpps i slutet av sommaren. [TEN]