Nyheter 14 juli 2020

Artister ifrågasätter Coronaregler i öppet brev

173 artister och musikarbetare har undertecknat ett öppet brev till regeringen med krav på att reglerna kring folksamlingar förtydligas. 

För livearrangörer gäller regeln om att max 50 personer får samlas. Samtidigt kan exempelvis badplatser få samla hundratals personer på en begränsad yta. Brevskrivarna ifrågasätter varför reglerna skiljer sig åt, skrivet SVT Kultur som rapporterar om brevet här.

Initiativtagare till brevet är artisten Sibille Attar och bland undertecknarna finns Sara Parkman, Markus Krunegård och Loulou Lamotte. Brevet är inlämnat till Kulturdepartementet och Justitiedepartementet.

MI:s Lars Nylin förmedlade liknande tankar i en krönika förra veckan: ”För livebranschen är det en större fråga än ljuspunkter. Där handlar det i vissa fall om överlevnad. /…/ ”att få förtroendet att överhuvudtaget få presentera upplägg med social distans och, säg, 1000 sittande i en arena för 5000 vore behövliga ljuspunkter.” Läs krönikan här.

Christel Valsinger