Nyheter 7 juli 2020

Galan får vänta – men nomineringarna till Musikförläggarnas Pris avslöjas i höst

Musikförläggarnas Pris tar galapaus 2020. ”Ett tråkigt och ledsamt beslut”, säger Musikförläggarnas ordförande Kerstin ”Titti” Mangert till MI. Men årets nominerade kommer ändå att offentliggöras och hyllas i höst och 2021 firas både årets och nästa års vinnare med en dubbelgala.

Det är första gången sedan priserna instiftades för 17 år sedan, som musikbranschen inte kommer att samlas under en galalunch i början av november. Corona-viruset, de restriktioner som nu råder och osäkerheten inför höstens möjligheter att samlas gör att prisutdelningen  till låtskrivare och kompositörer får vänta till nästa års gala.

Musikförläggarnas pris 2020 kommer dock inte att gå obemärkt förbi, skriva Musikförläggarna i ett pressmeddelande. Juryarbetet är i full gång och i höst avslöjas de fyra nominerade i varje kategori. Extra strålkastarljus kommer att riktas på var och en av dem. På Musikförläggarnas pris-galan 2021 kommer sedan även årets vinnare att firas.

– Det känns extra viktigt i år att hylla våra fantastiska musikskapare som sätter Sverige på kartan med sina framgångar och ger oss en härlig blandning av musikupplevelser. Framförallt med tanke på att det är en utmanande tid för hela musikbranschen, precis som för resten av samhället och världen. Därför hoppas jag att de nominerade ska känna sig riktigt uppskattade och uppmärksammade trots att de får vänta ett år på prisutdelningsfesten, säger Kerstin ”Titti” Mangert, ordförande i Musikförläggarna.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Ja, och ett väldigt tråkigt och ledsamt beslut efter en så lång musikbranschfesttradition. Vi har noga följt utvecklingen och analyserat möjligheter och sannolikhet att ändå kunna genomföra en gala. Vi kom till slut fram till att det är mest ansvarsfullt att redan nu ta ett beslut om att inte genomföra galan i år. Vår gala innebär stora kostnader och är näst intill självförsörjande genom biljettintäkter så vi hade tagit en stor ekonomisk risk genom att binda upp oss för höga kostnader – för en gala som vi möjligen skulle få ställa in senare i alla fall.  Nu ser vi fram emot att få dubbelfira 2021!

Varför väljer ni att vänta med att avslöja vinnarna till 2021 – kunde inte pristagarna fått en digital hyllning i höst eller något liknande?

– Vi vill ge alla nominerade den hyllning och den upplevelse det innebär att bli uppmärksammad i närvaro av andra låtskrivare, kompositörer, förlagskontakter och den övriga musikbranschen på galan. I höst kommer vi att hylla alla nominerade i digital form, men vem vinnarna är avslöjar vi först inför galans publik 2021, säger ”Titti” Mangert till MI.

Christel Valsinger