Nyheter 1 juli 2020

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Haim, Flaming Lips, Skott och Les Big Byrds är några av artisterna och banden som gör MI:s Lars Nylin och Christel Valsinger glada den här veckan. 

Haim: Women In Music pt III (album)

I Man From The Magazine sjunger Danielle Haim om frågor som hon och systrar fått av musikjournalister (”Do you make the same faces in bed?”). På omslaget står de tre i en deli iförda förkläde och med rader av korvar hängandes bakom dem. Det är ett par av ledtrådarna till albumtiteln ”Women in music pt III”, som just nu hyllas som deras bästa hittills. Där storheten i tidigare album kanske främst definierats av sina singlar är det här helgjutet. Arrangemangen och produktionen är mer finmejslad, med detaljer som sticker ut i ett luftigt 70-talsekande pop-rocksound. Textmässigt är det mörkare och mer personligt än tidigare. Sommarens album för mig. [Universal]

Skott: Always Live for Always(album)

Pauline Skött har hyllats av artister som Lorde och Katy Perry och uppmärksammats av bl a BBC Radio ones Annie Mac. Nu är hennes debutalbum här. Modern melodistark pop som vågar ge sig ut på upptäcktsfärd och inte räds de mindre upptrampade stigarna. Riktigt bra.[Dollar Menu/Cosmos]

Jessie Ware: What’s Your Pleasure (album)

Både Dua Lipa och Lady Gaga har visat att discon är tillbaka, men hos Jessie Ware är den mer drömmig och mindre hit-fokuserad. Bland producenterna finns Kindness och Joseph Mount från Metronomy vilket kanske bidragit till den elektroniska lekfullheten. En spännande och lyckad nystart av Jessie Ware, som hade svårt att hitta publik till albumen som följde på hennes framgångsrika debut 2012. [Virgin EMI/Universal]

Marlene Oak & Windy Isle: Lovesick (låt)

Stockholmsartisten Marlene Oaks sångröst har formats av många timmar på livescener runt om i Sverige och Europa och det är en röst jag verkligen ser fram emot att höra mer av. Lovesick är fin och vemodig americana där Oaks sång kontrasteras mot svenska kollegan Windy Isles beslöjade röst. Albumdebut i slutet av augusti. [Amuse]

 

Lars väljer:

Les Big ByrdRoofies Angels (låt)

Första spåret av en trio nya låtar från förtjusande Les Big Byrd. Frän hypnotisk electrorock, man kan kalla det kraut om man vill, som bara pågår [PNKSLM].

Flaming LipsMy Religion Is You (låt)

Ett smakprov till från amerikanernas höstalbum American Head. Ett intro i lågmäld Woodstockstämning, men sedan växer det i riktning albumet Soft Bulletin. Det kommande albumet beskrivs som patriotiskt, men än så länge är det inget som oroar denne tyckare [Bella Union].

Jehnny BethTo Love Is To Live (album)

Sångerskan i Savages gör solodebut med ett album som låter ana bakgrunden i punk/postpunk, men där experimentell industrirock och filmiska stämningar är än mer markanta inslag. En möjlig referens: P.J. Harvey. Gästspel av medlemmar i The XX och Idles [Caroline/Universal].

Moonica MacRiver (låt)

Moonica Mac, Lisa Brolamder, har redan hyllats i ”Nyss mastrat” av kollega Valsinger. Jag kan inte annat än att instämma i hyllningen. Dalarnaexporten Moonica Mac gör lätt smygande pop, eller om det ska kallas visa, där referenser till Monica Zetterlund inte är helt fel. Men där det lika gärna kan associera till Lana Del Rey eller annan pop med lättflyttade ben i olika epoker. En ytterst lovande artist [Moonica Mac].