Nyheter 26 juni 2020

Skaps priser redan nu

I vanliga fall brukar Skap dela ut sina priser på hösten. I pandemins år har man delat ut dessa redan nu. MI har vinnarna.

I ett uttalande säger Skap:

”Som ett led i Skaps stödarbete för Sveriges musikskapare har vi beslutat att redan nu dela ut de priser som vi bukar tillkännage först på senhösten. Nedan följer därför årets Skappristagare och motiveringar – prissumman är på 40 000 kr och betalas ut omgående. Den formella prisceremonin får dock vänta tills det är säkrare att festa igen tillsammans!”

Mottagare av Skaps priser 2020 med Skaps motiveringar:

Skaps poppris:
Jacqueline Mapei Cummings
Med rötterna i hip hop skapar Mapei en modern och högst personlig popmusik. En rastlös musikskapare i ständig utveckling vars låtar kräver att man lyssnar.

Skaps indiepoppris:
Henrik Berggren
Det är svårt att föreställa sig göteborgsk, för att inte säga svensk, indie utan Berggren. Oviljan att följa konventioner i kombination med både udda texter och dramatisk scenpersona lade grunden till all den indiepop vi nu ser som vardagsmat.

Skaps textpris:
Parham Pazooki
Pazooki skriver med ett språk som i högsta grad berör, helt oavsett val av ämne. Hans texter går mot strömmen och vågar alltid vara nakna, öppna, utelämnande och personliga.

Skaps hederspris:
Torkel Rasmusson
Rasmusson har gjort en livsgärning för musiken i Sverige när han balanserar mellan politik och poesi med samma stora patos. En av de mest betydande textförfattarna och låtskrivarna i den svenska progg-generationen.

Skaps housepris:
Axel Boman
Den lågmält lekfulla housemusiken som är Bomans signum har under de senaste tio åren rönt uppmärksamhet världen över. Genom vara intim istället för bombastisk skapar han musik som lever långt utanför dansgolven.

Skaps barnmusikpris:
Hanna Östergren & Axel Sjöberg
En duo med rötterna i rockens värld som ord- och musiksätter barns tankar och känslor. Med text och musik som talar till barnen utan att vara barnslig, bygger dom vidare på arvet från våra klassiska svenska barnskivor.

Skaps kulturbärarpris:
Katarina Barruk
Barruk är en upptäcktsresande i vår egen kultur. Med stor musikalitet och passion har hon under de senaste åren satt umesamiskan på världskartan. Hon visar också att det går att sömlöst förena såväl jojk som minoritetsspråk med popmusik.

Skaps amerikanapris:
Björn Pettersson Thuuri
Thuuri är en instituion i svensk amerikana. Som producent och låtskrivare har han arbetat med landets främsta artister i genren. Han bygger musikaliska broar mellan det karga svenska och det jordnära amerikanska.

Skaps punkpris:
Dennis Lyxzén
Lyxzén har skapat sin egen stjärnbild på musikens stjärnhimmel. Efter över trettio år i punkens tjänst har han etablerat sig som svensk punks ålderman utan att för den sakens skull göra avkall på vare sig styrka i budskap eller musikalisk vitalitet.

Skaps visionärpris:
Jonatan ”Yung Lean” Leandoer Håstad
Leandoer Håstad har etablerat sig som en exceptionellt spännande samtida musikskapare och en av väldigt få svenska hip hop-artister som rönt framgångar i USA. Hans nyfikna musik rör sig över genregränser och tycks befinna sig under ständig utveckling.

Skaps nyskaparpris:
Daniela Rathana
Rathana har en röst vi hört bakom många andra och nu står stadigt på egna ben. Med personliga texter på svenska är hennes musik en vitamininjektion i den moderna svenska soulen.

Skaps producentpris:
Joakim Åhlund
Personlig, orädd och nyskapande utan att tappa kontakten med traditioner och hantverk. Åhlund har varit med och skapat en stor del av det moderna svenska popundret genom alla de låtar och album i vår gemensamma musikskatt som bär hans signum.

Skaps filmmusikpris:
Lisa Montan
Montan skapar filmmusik med ett alldeles eget ljudspråk. Hennes ömsinta, eleganta och personliga filmmusik illustrerar och nyanserar de filmer hon musiksatt till nivåer som hade varit omöjliga att nå utan hennes skapande.

Skaps singer-songwriterpris:
Johan Airijoki
En rockpoet vars uttryck går rakt in i lyssnaren, med ett jordnära sound och texter som är mörka men ändå låter ljuset sippra genom sprickorna. Han lyckas med konststycket att låta som han alltid har funnits bland oss.

Skaps electropris:
REIN
Rein skapar nästan industribrutal electropunk men också melodier som fastnar. Med råa texter som aldrig ryggar tillbaka och en enorm intensitet i sitt konstnärsskap och musikalitet.

Skaps rappris:
Fatima Jelassi
En innovativ, modern musikskapare och rappare som inte tycks bry sig om att följa trender. Jelassi skriver lekfullt och oförställt på ett sätt som ingen inom svensk rap gör just nu.

Skaps afrobeatpris:
Njol Badjie
Både i Panetoz och på egen hand gör Badjie afrobeat som är både dansant och samtidigt klockrent melodiös. En förebild, inspiratör och en helt egen kreativ röst i vårt musiklandskap.

Skaps hip hop-pris:
Sammy & Johnny Bennett
Bröder från Göteborg som gått sin egen väg. Med bredd och skicklighet i både låtskrivande och rap med ömsom tighta och luftiga rader visar de en mognad få artister har så pass tidigt i karriären.

Skaps folkmusikpris:
Roger Tallroth
Mångårig föregångsfigur och stilbildare inom både svensk och internationell folkmusik. Tallroth lyckas med att vara både nyskapande traditionalist, innovativ gitarrist och låtskrivare vars alster nått lyssnare långt utanför landets gränser.

Skaps folkpoppris:
Maja Långbacka och Matilda Bådagård
Långbacka och Bådagård skapar en modern folkmusik med starka electropopinfluenser som bryter ner barriärerna för vad folkmusik kan vara. Med respekt för traditionen tar dom folkmusiken in i framtiden.

Skaps vispris:
Lisa ”Moonica Mac” Brolander
Brolander har de senaste åren tröstat många brustna hjärtan med rader lika träffsäkra som poetiska och en röst som beskrivits som överjordisk visar hon oss det vackra i vemodet, styrkan i det sköra och det hoppfulla i mörkret.

Skaps jazzpris:
Erik Söderlind
En flyhänt gitarrist med stor spelglädje och ren musikalisk entusiasm har tagit sig högt upp på jazzscenen. Söderlind är en sann musiker, uttolkare och kompositör som med ett melodisinne få andra begåvats med och samtidigt ett genuint förhållningssätt till det vackra i jazztraditionen.

Skaps EDM-pris:
Tami T
Med en sprudlande kreativitet gör Tamaki musik och texter som balanserar mellan glädje och melankoli, mellan skoj och allvar. Hennes musik är en emotionell molotovcocktail som inte lämnar någon oberörd.

Skaps improvisationspris:
Sofia Jernberg
Jernberg är en storartad improvisatör som tänjer på jazzens gränser, när hon använder och utforskar rösten som instrument. Som kompositör är hon lika minst lika gränslös och fritänkande.

Skaps K-poppris:
Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker
Carlebecker är en synnerligen mångsidig musikskapare som med attityd och ett helt eget anslag skrivit musik som älskas av såväl flera av genrens största artister som av miljontals fans.

Lars Nylin