Nyheter 23 juni 2020

Janice skänker intäkter till Afripedia

På nationaldagsfirandet på Skansen framförde Janice och Oscar Zia en tolkning av Ainbusk Singers svenska klassiker Älska mej. Nu släpper Janice låten som singel och skänker intäkterna till talangdatabasen Afripedia.

Älska mej är skriven av Benny Andersson och Marie Nilsson-Lind och gavs ursprungligen ut 1991.

– Den sätter ord på känslorna jag haft de senaste veckorna. Jag har varit ledsen, arg och trött men funnit kraft genom låten och dess budskap. Rasism och förtryck av svarta människor existerar även i Sverige och kampen för våra mänskliga rättigheter är långt ifrån över. På svenska arbetsmarknaden uppenbarar det sig tydligt, därför går alla intäkter till Afripedia och deras arbete att skapa riktiga jobbtillfällen för kreatörer med afrikanskt ursprung, säger Janice i ett pressmeddelande. 

Afripedia lanserades i höstas och är en databas som gör det lättare för uppdragsgivare att komma i kontakt med kreatörer med afrikanskt ursprung. Syftet är att bredda representationen inom kreativa yrken och utmana stereotypa narrativ inom medieindustrin. I databasen finns idag presentationer av personer i kreativa yrken från olika delar av världen, däribland svenska kläddesignern Selam Fessahaye och fotografen Paul Edwards. Projektet är initierat av den ideella föreningen Rötter.

Christel Valsinger