Nyheter 25 mars 2020

SoundCloud Go+ lanseras i Sverige

Svenskgrundade SoundCloud lanserar premiumabonnemanget SoundCloud Go+ i hela Norden, samt introducerar möjligheten att kunna marknadsföra via tjänsten.

SoundCloud grundades år 2007 i Stockholm av Alexander Ljung och Eric Wahlforss, som sedan flyttade huvudkontoret till Berlin. Idag är grundarna inte involverade i tjänsten på samma sätt som tidigare, men som streamingtjänst är den idag en av världens största.

Tjänsten har över 200 miljoner låtar tillgängliga, från 25 miljoner kreatörer, och 175 miljoner MAU (månatliga aktiva användare).

SoundCloud har sedan start varit gratis att använda, men nu lanseras premiumabonnemanget SoundCloud Go+ i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Sedan tidigare har betalversionen av tjänsten funnits i t.ex. USA och Storbritannien. Man lanserar också en studentversion av SoundCloud Go+.

Tjänsten har en 30-dagars provperiod. Intressant i sammanhanget är att ett abonnemang till Android och webben kostar 99 kr/mån, medan det kostar 129 kr/mån för iOS.

Samtidigt introducerar man reklam i högre utsträckning på tjänsten, möjligheten för annonsörer att kunna använda sig av olika reklamytor på sajten och i appen. Appen är just nu den femte mest populära musikappen i Norden.

Anthony Gabriele, Senior Vice President för Subscriptions & Marketing, säger:

– SoundCloud är den primära plattformen för att upptäcka det absolut senaste inom musik och skapa direkta relationer med artister, dj’s, trendsättare och andra lyssnare genom att kommentera och skicka meddelanden. Med SoundCloud Go+ får lyssnaren tillgång till vår fullvärdiga katalog och kan lyssna på sin musik var som helst och när som helst, samtidigt som de stödjer över 25 miljoner artister som bygger och utvecklar sina karriärer på vår plattform.

Premiumabonnemanget innehåller funktioner som offlinesynk, reklamfritt lyssnande och bättre kvalitet på ljudet. Med releasen i de nordiska länderna finns SoundCloud Go+ nu tillgängligt i 19 länder.

Polaris Hub, som är ett samarbete mellan Koda (Danmark), Teosto (Finland) och Tono (Norge), har tecknat en pan-europeisk licens med SoundCloud för alla tre organisationernas repertoar. Det innebär att förutom att musikskapare och förlag kan få betalt från användning i respektive nordiskt land, är det också klart med övriga europeiska länder där SoundCloud Go+ finns.

Åsa Carild, CEO för Polaris Hub, säger i en kommentar:

– Vi är mycket nöjda med att ha nått en överenskommelse med SoundCloud. Detta innebär att nordiska kompositörer och musikskapare kan fortsätta få ekonomisk kompensation när deras musik strömmas, liksom att få data om hur musiken används i olika territorier. Det är ytterligare en milstolpe för våra medlemmar.

Även STIM/ICE har klar licens med SoundCloud för SoundCloud Go+.

Daniel Johansson