Nyheter 17 mars 2020

Svensk Jazz startar krisfond

Svensk Jazz har startat en krisfond för jazzmusiker som drabbats av avbokningar p g a Coronautbrottet. Det är bara ett av flera liknande initiativ.

Svensk Jazz har tillsammans med bidragsgivarna lagt en grund i fonden. Nu uppmanas privatpersoner, institutioner, organisationer, klubbar och företag – att hjälpa jazzmusikerna i ett svårt läge.

Pengar till krisfonden kan skänkas till Svensk Jazz bankgironummer 701-9854 eller swischas till 1236434989. Märk betalningen med ”Krisstöd”.

”Stödet kommer att vara symboliskt. Vi kommer att försöka göra vårt bästa, men kommer förstås inte kunna garantera rättvisa i detta akuta läge. Stöden ska gå till dem vars situation är mest akut” säger fonden i ett pressmeddelande.

Krisfondens kommitté, som består av Karin Inde, Emil Breman, Qlaez Wennberg och Maria Rylander, kommer att löpande besluta om beviljade stöd. Bidragsgivare hittills är Föreningen Sveriges Jazzmusiker, Faschings vänner, Musik i Lerum.

Ett annat jazzkopplat initiativ har tagits av Pontus de Wolfe som driver bokningstjänsten Jazzagenturen, där han förmedlar band och musiker till events och bröllop. Han säger till MI:

-Sedan hela vår verksamhet föll bort på ett bräde, bestämde jag mig för att boka RMV-studion i Stockholm för att samla 20 av artisterna med gästsångare och spela in 50 låtar (klassiker och originalverk) under en dag, för att släppa under våren med splittad royalty mellan musikerna. Jag tror det kommer inbringa lite cash och positivism bland mina musikvänner i denna svåra tid.

Lars Nylin