Nyheter 27 januari 2020

Grammy: Billie Eilish stora vinnaren, inga svenska framgångar

Billie Eilish blev med fem priser Grammygalans stora vinnare i natt. Trots ett antal svenska nomineringar blev det inga vinster.

Billie Eilish vann bland annat dom tunga kategorierna för Årets skiva, årets album, årets låt och årets nykomling. Eilish var nominerad i sex kategorier och tog alltså nästan rekordslam. Vid 18 är hon en av dom yngsta vinnarna genom tiderna.

Det tyvärr inga svenska statyetter i år. Metalbandet Candlemass hade en chans i kategorin årets metalframträdande med låten Astorolus – the great octopus. Men där vann Tool med 7tempest

– Vi hade inte ens pratat om att det skulle kunna ske överhuvudtaget. Man sitter och jobbar i lilla Sverige och försöker skapa något som gör avtryck och helt plötsligt har det nått ut så långt att det blir Grammynominerat i USA. Det är bortom vad man tror ska vara möjligt, sa Candlemass producent Marcus Jidell till Aftonbladet.

Tove Lo var nominerad till årets video för låten Glad He’s Gone. Max Martin och Ilya Salmanzadeh var nominerade som  producenter av Ariana Grandes album Thank u, next, som var nominerat till årets album. Salmanzadeh är även en av låtskrivarna bakom Beyoncés låt Spirit, som var nominerad som bästa popframförande.

En viss Sverigekoppling fanns dock när isländska Hildur Gudnadottir vann priset för bästa soundtrack, för musiken till HBO-serien Chernobyl, regisserad av svensken Johan Renck.

Grammygalan delar ut priser i 84 kategorier, här är vinnarna i några av de tyngsta klasserna:

Årets skiva: Billie Eilish Bad guy

Årets album: Billie Eilish When we all fall asleep, where do we go?

Årets låt: Billie Eilish Bad Guy

Bästa nykomling: Billie Eilish

Bästa popalbum: Billie Eilish When we all fall asleep, where do we go?

Bästa rockalbum: Cage The Elephant Social cues

Lars Nylin