Nyheter 20 januari 2020

Martin Österdahl chef för ESC

Martin Österdahl tar över som ny chef för Eurovision Song Contest meddelar den europeiska TV-unionen EBU. Svensken efterträder norrmannen Jon Ola Sand efter årets final i Rotterdam.

Martin Österdahl har tidigare bland annat varit projektledare för Melodifestivalen och var exekutiv producent för Eurovision Song Contest såväl i Malmö 2013 som i Stockholm 2016. Han har också arbetat med ESC 2012  – 2018.

Österdahl blir tredje skandinav i följd på stolen. Jon Ola Sand har haft rollen sedan 2010. Dessförinnan var det svensken Svante Stockselius sedan 2003.

Många trodde att Österdahl lämnat TV-sammanhanget bakom sig när ha 2016 inledde en ny karriär som författare av spänningsromaner. Men nu är han alltså i högsta grad tillbaka.

I ett pressmeddelande från EBU säger han:

”Eurovision Song Contest är det världens största evenemang för livemusik och den TV-show som sänts längst. Dess förmåga att underhålla och ena människor i Europa och bortom det är unikt och ska inte gtas för givet. Jag är enormt ärad av möjligheten att få kämpa för dess fortsatta utveckling och popularitet framöver.”

Lars Nylin

Foto Sören Vilks